Završen zimski popis ptica vodenih staništa u slivu Trebišnjice

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 16. 02. 2015. - 19:30h

U čitavoj Evropi i sjevernoj Aziji traje Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa  ili zimski popis  u koji je uključena i naša zemlja. To je jedna od najstarijih i najmasovnijih akcija popisivanja ptica na svijetu.

patke

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizuje pod okriljem Wetlands Internationala. Na prostorima bivše Jugoslavije popis se sprovodi od 1982. godine.

U Bosni i Hercegovini je započet 1998. godine, a od 2004. godine ovim programom u BiH koordiniše Ornitološko društvo „Naše ptice“.

Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE iz Trebinja u saradnji sa ovim društvom učestvuje u akciji brojanja i popisa ptica u slivu rijeke Trebišnjice.

„Ovih dana se širom Evrope broje vodene ptice na hiljadama lokacija, kako bi se došlo do procjena trendova i veličina populacija. Januar je pogodan za brojanje ptica koje nastanjuju vodena staništa, jer je on najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće. Isto tako se smatra da još nisu započele sa proljećnom seobom, pa neće doći do dvostrukog brojanja“, rekao je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik organizacije Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE.

Njihovim januarskim cenzusom pokušava se utvrditi reprezentativni dio populacije svake vrste. Upoređivanjem sa brojnošću iz prošlih godina procjenjuje se kretanje populacija (da li one rastu, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta.

Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta, njihovih staništa i lokaliteta. Zato je potrebna međunarodna saradnja poznavalaca ptica u posmatranju, sakupljanju podataka i njihovoj razmjeni sa naučnim i zaštitarskim krugovima, istakao je Vukanović.

Popis se radi istovremeno u više zemalja i na taj se način mogu dobiti podaci o kretanju populacija pojedinih vrsta. Nakon završenog popisa, svi podaci o zabilježenim i izbrojanim vrstama vodenih ptica u našoj zemlji biće poslati u svjetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica.

Brojanje je vršeno prema uputstvima Wetlands International.

Obrađeni lokaliteti su obilježeni GPS koordinatama, a pojedinačno prikupljeni podaci su obrađeni i poslati koordinatoru IWC-a 2015 za Bosnu i Hercegovinu. Konačni rezultati ovogodišnjeg prebrojavanja ptica će se znati sredinom februara kada se obrade sve informacije koje budu prikupljenje tokom brojanja.

Konačni rezultati ovogodišnjeg prebrojavanja ptica će se znati krajem februara kada se obrade sve informacije koje budu prikupljenje tokom brojanja, pojasnio je Vukanović.

Sliv rijeke Trebišnice pogodno je stanište za vodene ptice, s obzirom da se proteže od submediteranskog do planinskog pojasa svaki mikrolokalitet je sam po sebi specifičan.

„Ovdašnja blaga zima predstavlja idealne uslove za zimovalište brojnim vrstama galebova, naročito riječnom galebu i galebu klaukovcu, čije se populacije kreću u stotinama jedinki, velikom i malom kormoranu, divljim patkama, liskama, barskim kokicama, zatim malom i ćubastom gnjurcu, te sivoj čaplji“, kaže Vukanović.

Taj ptičji raj zloupotrebljavaju nesavjesni lovci i krivolovci i tako ugrožavaju opstanak rijetkih vrsta.

„Glavi zadaci koje planiramo dalje raditi jeste jačanje zaštite od lova na važnim mjestima, zimovalištima ptica kroz unapređenje upravljanja, obrazovanje, monitoring, lobiranje i jačanje svijesti o značaju zaštite ptica i borba protiv nelegalnog lova u regionu“, ističe Vukanović.

Takođe u planu je i preduzimanje prvih koraka u razvoju eko-turizma. CORIE će razvijati osnovnu infrastrukturu za razvoj eko-turizma u slivu rijeke Trebišnjice. Postavljanje informativnihe table o pticama u rijeci i na jezeru, kao i izgradnju nekoliko osmatračnica za posmatranje ptica.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja