Nikoli Duperu, maturantu Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, danas je u biblioteci te ustanove direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović uručio vaučer Komercijalne banke a.d. Beograd u iznosu od 500 KM za najbolji literarni rad na konkursu povodom Dana državnosti Republike Srbije pod nazivom "Srbiji za rođendan".

nagrada gimnazija jovan ducic trebinje

Nikola već godinu dana pokušava da piše patriotsku poeziju, dodajući da je srećan ako je nagrada koju je dobio dokaz da je patriota.

"Ovaj rad govori o pojmu srpstva, pravoslavlju i svetosavlju koji su neodvojivi od pojma patriotizma. Moj rad govori o srpskoj državi kao trajnoj i permanentnoj tvorevini, koja odolijeva svim potresima iznutra i spolja jer, kako sam i napisao u radu, temelji su od kostiju sagrađeni", kazao je Duper.

On je napomenuo da se na konkurs prijavio na nagovor profesorice srpskog jezika i književnosti Veselinke Kulaš, bez čije bi mentorske podrške rezultati ovog rada izostali.

Radost, sreću i zadovoljstvo nije krila ni profesorica Kulaš, koja je mentor, ali i profesor nagrađenom učeniku.

"Slijedim pedagoški princip - u učeniku nemojte tražiti greške da bi ste ga kaznili, već ono dobro da bi ste mu pomogli da to shvati i realizuje. I mislim, da ako neko slijedi taj princip neće pogriješiti jer su ove nagrade samo rezultat dugogodišnjeg rada, brušenja stihova i rečenica, ispravljanja grešaka, čitanja i razgovaranja, prevazilaženje nesporazuma i ljudskog odnosa prema predmetu", kazala je Kulaš, dodajući da ima još mnogo učenika koji zaslužuju nagrade.

Direktor Pedagoškog zavoda Srpske istakao je da je na konkurs pristigao veliki broj radova, te da je komisija ocijenila da je najbolji rad poslao učenik trebinjske Gimnazije.

nagrada gimnazija jovan ducic trebinje

"Ovo je bio i povod da razgovaram sa direktorom Dragoslavom Banjkom. Nama je bitna svaka škola, ali posebno gimnazije iz kojih dolaze najbolji đaci", rekao je Damjanović.

On je istakao da se sastao i sa vladikom Zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, sa kojim je razgovarao o izvođenju nastave vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na teritoriji FBiH.

Prilikom dodjele nagrade svoje radove su kazivali: Lazar Đorgović, Dragana Ambulija, Nikolina Govedarica, Nikolina Medan i Sara Gudelj.