Nizom manifestacija Srbija obilježava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donijet Sretenjski ustav.

dan drzavnosti srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji polaganja vijenaca na spomeniku Neznanog junaka na Avali i dodjeliti odlikovanja. Premijer Aleksandar Vučić položio je lovorov vijenac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, na Zemunskom keju.
Predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković će položiti vijenac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Ceremonija polaganja vijenca biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će, tom prilikom, odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Posjetioci imaju priliku besplatno da posjete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru. Na Trgu Nikole Pašića posjetioci imaju priliku da vide postavku "Srbija 1914" i njenu tematsku ekstenziju izložbe "Žensko lice Velikog rata".

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedjelju, pa će neradni dani biti ponedjeljak i utorak.