HERCEG-NOVI - Trebinjska vina, folklor i tamburaši večeras su oduševili sve prisutne u restoranu Motela „Olimpija“ u Kumboru, gdje je organizovano po prvi put veče u čast vina i folklora, a u okviru 46. Praznika mimoze.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

Vinari, njih devet, kvalitetnim vinima predstavili su svoje proizvode, dok su igrama sve uveselili članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ i "Akustik bend" iz Trebinja.

Na pržene sardele, masline, domaći sir i pršut mirisala je sala pomenutog restorana, dok su mnogobrojni gosti kušali najbolja trebinjska vina. Autohtone sorte – žilavka i vranac i ovoga su puta bile najtraženije na štandovima naših vinara.

Noć su svojim prisustvom uveličale mnogobrojne zvanice, a posebno gradonačelnici gradova Trebinje i Herceg-Novi sa saradnicima – Slavko Vučurević i Nikola Nikša Gojković.

Dok je salom odzvanjala muzika najpoznatijih numera domaće narodne i zabavne muzike koju je izvodio „Akustik bend“, članovi „Alata“ su pjesmom i igrom iz naših krajeva izmamili gromoglasne aplauze svih prisutnih.

Vinari nisu krili zadovoljstvo što su se njihova vina predstavila Novljanima i njihovim gostima, i imaju samo riječi hvale za ovu feštu.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

„Drago mi je što je ova manifestacija organizovana i što sam ja jedan od učesnika. Bila je lijepo posjećena, a predstavio sam sorte žilavka i vranac“, rekao je Davor Anđušić, vlasnik Podruma „Anđušić“ iz Dračeva u Popovom polju, koji je dodao da se okrenuo kvalitetu, a ne marketingu, te da godišnje proizvodi oko 20.000 litara vina na 15.000 čokota.

On napominje da ništa ne uvozi, već da je sve grožđe iz Popovog polja.

Jedan od gostiju na manifestaciji bila je i naša sugrađanka Mira Bokun koja kaže da se osjećala božanstveno, ali i da je fešta dobro organizovana, te da se nada da će novi Zakon o vinima biti na zadovoljstvo proizvođača.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

„Drago mi je što mi Trebinjci gdje god da idemo možemo, sa svim svojim kvalitetima, da predstavimo nas i naš grad, jer mi uvijek sa sobom nosimo radost, emociju, ljubav, druženje“, kazala je Bokun, napominjući da za tako nešto ne postoje granice, već zajedničko dvorište, uz nadu da će saradnja dva susjedna grada biti sve bolja i bolja.

Vlasnik vinarije „Petijević“ – Ranko Petijević u razgovoru za naš portal ističe da manifestacija vinu u čast znači mnogo ne samo za vinare, već i za Trebinje, jer najviše turista u naš grad dolazi iz susjednih primorskih gradova.

Sa njim se slaže i Jovo Marić, vlasnik Podruma „Marić“, koji napominje da su Novljani česti gosti trebinjskih vinarija, te da dobro poznaju kvalitet naših vina.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

„Ovo je prilika da se i dodatno upoznaju. A i ako prilično popiju sutra će znati je li dobro ili nije dobro vino, tako kad budu dolazili u Trebinje da su načisto šta treba da kupe“, kaže Marić, dodajući da je predstavio vranac, merlo, šardone, travaricu.

Gradonačelnici Vučurević i Gojković saglasili su se da granica, u ovom slučaju, ništa ne predstavlja, te da im je drago što su građani Herceg-Novog u okviru svog velikog praznika posvećenog najljepšem mediteranskom cvijetu – mimozi, osjetili i dah Trebinja, a posebno oni koji vole vino.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

„Vinari iz našeg grada su u posljednjih nekoliko godina napravili veliki prodor ne samo na prostoru BiH i bivših jugoslovenskih republika, već su dosegli i do velikih svjetskih destinacija. Mislim da je to posljedica dobrog kvaliteta“, kazao je gradonačelnik Vučurević, dodajući da je Boka kotorska turistička destinacija gdje trebinjski vinari mogu da pronađu tržište.

Žarko Vico iz Turističke organizacije grada Trebinja, koja je i organizator večerašnje manifestacije, kaže za TrebinjeLive.info da je ovaj događaj dokaz dugogodišnje saradnje između ova dva komšijska grada.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

„Ovo je manifestacija koja je imala za cilj da predstavi Trebinje kao turističku destinaciju kako lokalnom stanovištvu, tako i mnogobrojnim gostima koji u velikom broju obilaze Praznik žutom cvijetu u čast“, kazao je Vico, dodajući da se nada da će fešta postati tradicionalna.

I na kraju valja istaći da su naši vinari pokazali i dokazali i ovaj put kvalitet svojih vina, ali i da ovakve i slične manifestacije doprinose upoznavanju turističke ponude grada na obalama Trebišnjice.

Na ovoj večeri, učestvovala je i zvanično najbolja vinarija jugoistočne Evrope Podrum „Vukoje“, kao i podrum manastira Tvrdoš, Anđelić, Anđušić, Petijević, Marić, Berak, Sekulović i Runjevac.

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom

vece trebinjskog vina i folklora u herceg novom