Lomljenjem slavskog kolača i rezidbom čuvenih Carskih vinograda Podrum "Vukoje" je obilježio Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara, ali i početak nove vinogradarske sezone.

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun

Sveti Trifun je okupio porodicu Vukoje u vinogradarevoj kući u Ušču, a vrijedni radnici već uveliko obrezuju vinograde, čiji prvi čokoti datiraju još iz Austrougarskog perioda.

Čestitajući današnji praznik i želeći porodici Vukoje dobro zdravlje i sreću, a vinogradima dobar i kvalitetan rod, otac Dražen Tupanjanin je kazao da je Podrum "Vukoje" pionir u proizvodnji pića od grožđa, te napomenuo da su upravo oni najbolji ambasadori našeg grada.

Proizvodnja vina i uzgoj vinove loze u ovoj porodici se prenosi sa koljena na koljeno, pa su tako i najmlađi članovi ove familije već mali somelijeri.

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun

Direktor Podruma "Vukoje" Radovan Vukoje za TrebinjeLive.info kaže da su radovi, zbog povoljnih vremenskih uslova, krenuli nešto ranije nego uobičajeno, te da se već krajem prošle godine počelo sa obrezivanjem vinograda i predviđenim agrotehničkim mjerama.

Za ovu godinu Vukoje je najavio dva nova vina.

"Vino će biti pravljeno od sorte 'burgunac'. Jedno će biti klasično crveno vino, dok će drugo biti bijelo vino od crvenog grožđa, putem tehnologije koja se već godinama primjenjuje u Francuskoj i Njemačkoj", kaže Vukoje, dodajući da je to i obaveza Podruma "Vukoje", kao prve vinarije u istočnoj Hercegovini, ali i zvanično najbolje u jugoistočnoj Evropi.

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun

On je istakao da je prošla godina bila poprilično teška za vinogradare, ali i da su upravo ti razlozi - povećane kiseline i niži šećer odgovarali proizvodnji vrhunskih destilata.

"U bačve na odležavanje, na nekih deset godina, staviće se i prvi konjak", najavio je Radovan Vukoje.

Iza Podruma "Vukoje" je još jedna uspješna godina, a mi im poželimo mnogo uspjeha i u budućem periodu.

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun