U Trebinju je kao grom iz vedra neba sve u nevjerici ostavila vijest da je sedam od šesnaest simbola grada – sedam platana, napala gljiva truležnica, te da je njihova sudbina neizvjesna.

pocela zastita platana u trebinju

Platane su pregledali eminentni stručnjaci iz Banjaluke i Beograda, a prema njihovom nalazu, koji je dijelom bio u posjedu portala TrebinjeLive, stogodišnjem simbolu grada prijeti šeganje.

Od ukupno 16 platana, koliko krasi čuvenu baštu „Platani“, čak sedam je zahvatio trulež. Držeći se one narodne „Uvijek su pametnija dvojica nego jedan“, biće angažovani dodatni stručnjaci kako bi aminovali njihovo bezbjedno uklanjanje ili pak dali nadu da će oni i dalje biti simbol Trebinja.

Medijski natpisi, komentarišu naši sugrađani, uvertira su u ono što niko u Trebinju, a i šire ne bi poželio – sječa platana. Kažu, kad mediji o nečemu pišu i to sa upitnikom i uzvičnikom na kraju, iz ranijeg iskustva, ta vijest nimalo lijepa nije.

Ipak, slažu se da je bezbjednost građana na prvom mjestu, ali i da platani predstavljaju Trebinje i Trebinjce u najširem značenju tih riječi.

U Gradskoj upravi ne žele ništa da predviđaju, ali ni da prepuste slučaju. Nalazi su poslati profesorima sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pa će, po svoj prilici, konačan sud donijeti upravo oni, nakon što detaljno analiziraju pomenute nalaze koje su uradili stručnjaci iz istraživačko-razvojnog centra „Šume“ Srpske.

U posljednjih godinu-dvije dana platani sve češće ugrožavaju bezbjednost građana i gostiju. A zvono na uzbunu bilo je pretprošle godine, kada se jedna grana obrušila na trebinjski korzo. Na svu sreću, bez posljedica.

Nakon toga sve češće su se manje grane nalazile na korzou i stolovima bašte „Platani“, a prošlo ljeto jedna grana je povrijedila turiste koji su u čuvenu baštu svratili na kafu.

Ostaje li Trebinje bez platana? Odgovor na ovo pitanje svi Trebinjci i ljubitelji našeg grada čekaju sa neizvjesnošću. Sve oči su uprte u stručna lica!