Kladionice su u posljednjih nekoliko mjeseci, maltene, okupirale zgradu tri trebinjske srednje škole, a Zakon o igrama na sreću Republike Srpske nije jasno definisao ovu oblast.

kladionice blizu skola trebinja

Veliki broj srednjoškolaca, ali i osnovaca, redovni su posjetioci kladionica što predstavlja sve veći društveni problem. Izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa "Agrokop", na samo pedesetak metara od trebinjskih srednjih škola, otvorene su čak tri kladionice.

"Umjesto za užinu, novac daju na tiket", rečenica je koja se sve češće čuje od zabrinutih roditelja. Kažu, vrhunac cijele priče je što su kladionice na pragu škola Zakonom dozvoljene.

Iz toga se jasno zaključuje da je i država direktan saučesnik u ovom društvenom problemu, koji se u posljednje vrijeme širi kao epidemija.

S druge strane, iako je maloljetnicima zabranjen ulazak i klađenje na kladionici, rijetko se ovo pravilo i poštuje, jer su upravo oni najbolja klijentela.

Sociolozi upozoravaju da su kladionice u blizini škola 'zvono na uzbunu', a u nadležnim institucijama kažu da osoba koja radi u kladionici ne smije dopustiti maloljetnoj osobi da vrši uplate na kladionici. Ona se po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira može kazniti novčanom kaznom.

"Nepoštovanje navedenih zabrana određeno je kao prekršaj pravnog i odgovornog lica koje priređuje igre na sreću za koje je zaprijećena novčana kazna za pravno lice u rasponu od 10.000 do 30.000 KM, a dok je za odgovorno lice u pravnom licu zaprijećena novčana kazna u rasponu od 2.000 do 6.000 KM", kažu za TrebinjeLive u Republičkoj upravi za igre na sreću.

U kladionicama nisu željeli da komentarišu o ovoj temi, tvrdeći da su sve svoje zakonom predviđene obaveze i uslove ispunili, dok roditelji kažu da se pod hitno mora ovome problemu stati na kraj.

kladionica kladjenje tiket

"Kakva država takvi i zakoni. Naša budućnost počiva na mladima, a nadležne institucije kao da ne vide probleme današnjice. Veliki problem su kladionice, koje predstavljaju jednu vrstu zavisnosti, kao što je i alkohol, cigarete, droga", kaže nam roditelj, dodajući da je i njegovo dijete jedan od mnogobrojnih konzumenata kladionačarske pošasti.

Iz toga razloga je, kaže, preuzeo određene mjere, pa djetetu više ne daje novac za užinu, ali dodaje da to nije rješenje na ‘duge staze’.

“Ovim problemom, koji je duboko ukorijenjen u našem društvu, može pomoći jedino država adekvatnim zakonskim rješenjem, kojeg će se striktno pridržavati i kladionice i nadležne institucije”, dodaje on, napominjući da to trebaju da budu drakonske kazne, ali i udaljenost kladionica od škola najmanje od 300 do 400 metara.

Direktor trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" Dragoslav Banjak kaže za TrebinjeLive da su kladionice samo jedan u lancu problema, te dodaje da je mišljenja da se učenici, ali i pojedini profesori klade isključivo iz ekonomske i moralne krize.

Radnici u kladionicama, koji nisu željeli da njihova imena objavljujemo u javnost, ističu da su inspekcijske i policijske kontrole, po pitanju ulaska i klađenja maloljetnika, veoma rijetke.

U Trebinju čak 27 kladionica

U Republičkoj upravi za igre na sreću /RUIS/ potvrđeno je za portal TrebinjeLive da na području našeg grada, zaključno sa decembrom 2014. godine, posluje 27 sportskih kladionica.

Prema rezultatima istraživanja vezanim uz igre na sreću, svaki peti stanovnik BiH svakodnevno se kladi ili igra igru Bingo. Stoga ne čudi podatak da je BiH među prvima po broju kladionica po glavi stanovnika.