Dio poreske reforme u Grčkoj biće i uvođenje poreza na luksuz, koji će biti obračunavan na ukupnu imovinu veću od 300.000 evra.

cipras grcka porez na luksuz

Ovo je način da se ućutkaju evropski povjerioci kojima smeta što poreze izbjegavaju oni koji posjeduju najviše. Ovaj novi porez zamijenio bi jedinstveni porez na nekretnine koji je uvela prethodna vlada, piše "Politika".

Treba da bude uveden potrošački porez na luksuzne automobile, jahte, avione i raskoš, ali se predviđaju olakšice za siromašnije.

Grčki lideri u pjesmama i stripovima

U Grčkoj su se pojavila već dva muzička hita u kojima su glavne ličnosti premijer Cipras i ministar finansija. Pjevaju: "Volimo te Cipras, ti si naš idol", a za Janisa Varufakisa, koga zovu "ekonomskim carem", kažu da je "ljut i opasan". Varufakis je, inače, već postao "ikona stila" zbog kožnih jakni, tamnih košulja i motora jamaha sa kojim dolazi na posao. Zovu ga pop i rok zvijezdom, a već je ličnost u stripovima.

Oni koji imaju prihod manji od 15.000 evra godišnje imaće smanjenje račune za komunalije i nekretnine, biće smanjeni porez za osnovne prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije. Predviđene su i olakšice za porodice sa više djece, biće povećane minimalne penzije i lični dohodak do 751 evro.

Ekonomskim planom koji će biti regulisan novim zakonskim propisima, predviđa se vraćanje na posao 3.800 nezakonito otpuštenih državnih službenika, preispitivanje svih ugovora o privatizaciji i anuliranje onih koji su štetni, reorganizacija policije, bolji uslovi u armiji, kompletna nova struktura javnog sektora.

Za sve promjene je, međutim, vrlo bitno da Grčka postigne sporazum sa međunarodnim povjeriocima. Vlada užurbano priprema platformu za vanredni sastanak Evrogrupe u Briselu 11. februara na kojem, bar kako stvari sada stoje, evropske povjerioce najviše interesuje produžavanje rokova tekućeg kreditnog paketa.

Mnogo manje ih zanima tzv. program premošćavanja na kojem insistira grčka vlada i koji bi trebalo da pokrije finansijske potrebe Atine u narednih nekoliko mjeseci dok se ne usaglase svi detalji novog programa otplate duga. Predsjednik Evrogrupe Jeroen Dijselblum, međutim, poručuje da "nema govora o bilo kakvim kreditima premošćavanja" i da Grčka mora da poštuje dogovore.

Grčka vlada, opet, neće prihvatiti prijedloge partnera o produžavanju postojećeg kreditnog programa, niti želi zaostalu kreditnu tranšu od 7,2 milijarde evra. Novac je Grčkoj prijeko potreban, ali nova vlada insistirati na prelaznom rješenju za narednih nekoliko mjeseci.

Takođe, Atina bi željela da dobije bar 1,9 milijardi evra od ECB na osnovu grčkih obveznica, a dugove bi vraćala zavisno od mogućnosti domaće privrede.

Program premošćavanja, ističe, nije nikakav novi memorandum sa rokovima i obavezama, već zvanična izjava o spremnosti da se pregovara bez pritisaka i ucjena, ali i mogućnosti preduzimanja jednostranih odluka.

Ukoliko se takav sporazum potpiše, Grčka je spremna da u kratkom vrmenskom periodu dostavi detaljniji plan fiskalne strategije za naredne tri godine, predoči plan budžeta baziran na reformama koje bi ostavile i prostora za obnovu privrede.

Ali, kako je to podvukao premijer Cipras, "Grčka neće prihvatiti nikakve ucjene, jer je Vlada od naroda dobila mandat koji je obavezuje da ne prihvati nikakvo produžavanje starog kreditnog paketa i katastrofalnih uslova koji ne vode nikuda".