Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor DŽomić danas je izjavio Srni u Trebinju da će u ovom gradu sačekati presudu crnogorskog Upravnog suda za koju smatra da će za njega biti pozitivna, ali je izrazio bojazan da mu bez obzira na odluku neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je u pitanju politikantska igra.

velibor dzomic u trebinju DŽomić je ocijenio odluku MUP-a Crne Gore da mora napustiti ovu državu, jer mu nije odbren privremeni boravak kao "bezočni atak na Crkvu i crkvene ljude", navodeći da to nije samo njegov problem, već cijele Crkve i odnosa Crkve i države.

On je istakao da se nada da će nezakoniti pravni akt ubrzo biti ukinut presudom Upravnog suda.

"Kada prema meni kao jednom javno poznatom svešteniku i bliskom saradniku mitropolita crnogorsko-premorskog Amfilohija ovako postupaju, onda se time šalje negativna poruka i određenim građanima i strukturama", rekao je DŽomić.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu sa pravnim timom u skladu sa procedurom uspjeti dokazati odgovornost ministra unutarnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića i predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, ali, kako je rekao, i ljudsku i moralnu odgovornost svih drugih koji u ovom slučaju participiraju i ćute.

"To je urušavanje pravnog sistema i bezobrazluk, notorna politikantska igra, i ja u skladu sa pravnom procedurom i pravnim poretkom mogu da se potrudim da dokažem da su ta akta nezakonita, kao što su i sva do sada bila", rekao je DŽomić.

Ističući da ima kapacitete da ovaj slučaj dovede do kraja, DŽomić je napomenuo da nije "nimalo nervozan", jer zna da je pravda spora, ali dostižna.

"Meni je bitno da se ne ogriješim ni o koga, da ne prekršim zakonske propise, a šta će oni da rade neka im je Bog na pomoći", naglasio je DŽomić, ističući da od ovog slučaja nije htio da pravi nikakav spektakl, iako je javnost uznemirena.

DŽomić kaže da nije dozvolio nikakve proteste, niti druge vidove izražavanja nezadovoljstva, iako je bilo onih koji su imali takve ideje.

"Ima još mehanizama i prostora da se sve riješi, ali ako nastave ovako to znači da je potonula pravna država, da je drastično ugrožena vladavina prava i da ne postoji pravna sigurnost građana. Ako ovo rade meni, onda će moći i bilo kojem drugom građaninu", smatra DŽomić.

Protojerej DŽomić ocjenjuje da su i najokorelijim kriminalcima pružena veća prava nego njemu.

"Nisam sitni kriminalac koji je u Budvu došao da obija radnje i da mi kažu - `Hajde sada spakuj se i idi`. Dvadeset godina živim tamo. Pravosnažno osuđenim kriminalcima koji izdržavaju kaznu zatvora za najteža krivična djela omogućava se da budu u zatvorima u državama gdje im je porodica, ne zbog njih nego zbog njihove djece, da se ne bi lišavala prava da odrastaju uz svoje roditelje", rekao je DŽomić.

DŽomić je naveo da mu se "podmeće" i organizacija mitinga protiv dolaska potpredsjednika vlade samoproglašenog Kosova Hašima Tačija u Crnu Goru.dRUSTVO, kaže DŽomić.

MUP Crne Gore ranije je odlučio da DŽomić mora napustiti Crnu Goru, jer mu nije odobren privremeni boravak zbog, kako su naveli, nacionalne sigurnosti.