Narod da bi opstao jedino se može braniti znanjem i tvrdom vjerom, rečeno je danas na panel diskusiji o temi "Hrišćanstvo i ekonomska pravda u /neo/liberalnom kapitalizmu" koja se održava u Trebinju okviru simpozijuma "Teologija u javnoj sferi".

teologija u javnoj sferi drugi dan

Jedan od učesnika skupa ekonomista Miodrag Zec smatra da su Srbi kao narod pred velikim pitanjem, koji ne može ići na mehaničku masu i rast, te da ne može opstati ako nema vrhunsko znanje kao bogatstvo koje mu daje garanciju.

"Mi smo žrtve jednog omasovljavanja i padanja kvaliteta. Mladim obrazovanim ljudima treba dati šansu da ne bi odlazili iz svoje zemlje", rekao je Zec i dodao da je na tom putu duhovna snaga vrlo bitna.

On ističe da je osnova napretka i - smisao, navodeći da veliki postotak ljudi smatra da nema smisla ništa raditi, ni učiti.

Kao klasičnu grešku u razmišljanju, Zec smatra što se uvijek očekuje spas od drugih, ističući da se treba vratiti na početak, u smislu "da ima smisla uopšte i raditi".

"Nama fale državnici i političari. Imamo beskrajno mnogo politikanata, vrlo malo političara, a skoro nijednog državnika", rekao je Zec i dodao da je upravljanje jednim narodom kao upravljanje prekookeanskim brodom.

O temi "Hrišćanstvo i ekonomska pravda u /neo/liberalnom kapitalizmu", čiji je moderator bio Rastko Jović, učestvovali su i Predrag Dragutinović, Saša Radulović i Iko Skoko.

Ova tema izazvala je veliku pažnju, što se moglo zaključiti po broju okupljenih u sali, ali i po mnogobrojnim pitanjima učesnika.

Od 17.30 do 19.30 časova biće održana četvrta panel diskusija o temi diskusija o temi "Od frejma do ikone: liturgija i film", moderator je Emir Kusturica, a učesnici u ovoj panel diskusiji su Nebojša Dugalić, Nenad Ilić i Stamatis Skliris.

Svečano zatvaranje dvodnevnog simpozijuma "Teologija u javnoj sferi" planirano je večeras u 19.30 časova.