Sa simpozijuma u Trebinju poručeno: Znanje i vjera bitni za opstanak naroda

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 07. 02. 2015. - 16:07h

Narod da bi opstao jedino se može braniti znanjem i tvrdom vjerom, rečeno je danas na panel diskusiji o temi „Hrišćanstvo i ekonomska pravda u /neo/liberalnom kapitalizmu“ koja se održava u Trebinju okviru simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“.

teologija u javnoj sferi drugi dan

Jedan od učesnika skupa ekonomista Miodrag Zec smatra da su Srbi kao narod pred velikim pitanjem, koji ne može ići na mehaničku masu i rast, te da ne može opstati ako nema vrhunsko znanje kao bogatstvo koje mu daje garanciju.

„Mi smo žrtve jednog omasovljavanja i padanja kvaliteta. Mladim obrazovanim ljudima treba dati šansu da ne bi odlazili iz svoje zemlje“, rekao je Zec i dodao da je na tom putu duhovna snaga vrlo bitna.

On ističe da je osnova napretka i – smisao, navodeći da veliki postotak ljudi smatra da nema smisla ništa raditi, ni učiti.

Kao klasičnu grešku u razmišljanju, Zec smatra što se uvijek očekuje spas od drugih, ističući da se treba vratiti na početak, u smislu „da ima smisla uopšte i raditi“.

„Nama fale državnici i političari. Imamo beskrajno mnogo politikanata, vrlo malo političara, a skoro nijednog državnika“, rekao je Zec i dodao da je upravljanje jednim narodom kao upravljanje prekookeanskim brodom.

O temi „Hrišćanstvo i ekonomska pravda u /neo/liberalnom kapitalizmu“, čiji je moderator bio Rastko Jović, učestvovali su i Predrag Dragutinović, Saša Radulović i Iko Skoko.

Ova tema izazvala je veliku pažnju, što se moglo zaključiti po broju okupljenih u sali, ali i po mnogobrojnim pitanjima učesnika.

Od 17.30 do 19.30 časova biće održana četvrta panel diskusija o temi diskusija o temi „Od frejma do ikone: liturgija i film“, moderator je Emir Kusturica, a učesnici u ovoj panel diskusiji su Nebojša Dugalić, Nenad Ilić i Stamatis Skliris.

Svečano zatvaranje dvodnevnog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“ planirano je večeras u 19.30 časova.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja