Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je obaveza novih vlasti da obnove Sabornu crkvu u Mostaru.

mladen ivanic u posjeti sabornom hramu u mostaru

"Ovo je jedan od najznačajnijih objekata Srpske pravoslavne crkve. Moramo podsjetiti i domaće i međunarodne institucije da ovu crkvu treba obnoviti, jer je posljednja od velikih vjerskih objekata neobnovljena, i na taj način staviti tačku na razaranja iz proteklog rata", istakao je Ivanić, koji je danas posjetio gradilište Crkve.

On je rekao da se uvijek trudio da i Srbi u Federaciji BiH dobiju puni značaj i tretman, te da je svojevremeno dok je bio na čelu Vlade Republike Srpske otvorio nekoliko kancelarija Vlade u Federaciji.

"Nije lako biti pripadnik manjine, nije lako ni Bošnjacima u Republici Srpskoj, ali ni Srbima u Federaciji. Naša obaveza je da te ljude ne prepustimo samo Crkvi koja sada o njima jedino brine, već da im damo političku podršku da žive tamo gdje su rođeni i gdje žele", naglasio je Ivanić.

Mostarski paroh Radivoje Krulj rekao je da su urađene dvije trećine građevinskih radova na Sabornoj crkvi i da je za završetak potrebno još oko tri miliona maraka.

"Imali smo malu zimsku pauzu i radovi na Sabornoj crkvi uskoro će ponovo krenuti. Radiće se onom dinamikom kako budemo imali novca", rekao je Krulj.

On je naglasio da Srbi povratnici u Mostaru jako teško žive i izrazio nadu da će i Ivanić djelovanjem u Predsjedništvu BiH pomoći da ta situacija bude promijenjena.

Obnova Saborne crkve, koja je porušena u ratu 1992. godine, počela je 2008. godine. Crkva je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara.

Ivanić je danas posjetio i manastir Žitomislić kod Mostara.