Vlada Srpske prepoznala je značaj održavanja skupa pod nazivom "Teologija u javnoj sferi" koji se već drugu godinu organizuje u Trebinju, što je potvrdila i njegovim sufinasiranjem, rekao je direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović.

dragan davidovic

Davidović je istakao da su tokom dvodnevnog skupa pokrenute i otvorene mnogobrojne teme i pitanja, te da se ušlo u prostore koji su bili nezamislivi običnom čovjeku, pa čak i za intelektualce.

"Mogli smo čuti vrlo konstruktivne diskusije stručnjaka iz različitih disciplina, a interesantno je da su moderatori bili mladi ljudi koji su velika nada srpskog društva", istakao je Davidović.

On je izrazio nadu da će veliki odijek i vrijednost imati i zbornici sa ovih skupova i da će biti pokrenuta mnoga pitanja koja se moraju otvoriti da bi društvo išlo naprijed.

Davidović kaže da o značaju skupa mnogo govori i velika posjećenost, navodeći da je tokom dva dana skup na kojem se govorilo o različitim temama posjetilo više od 1.000 ljudi.

U okviru proslave eparhijske slave, Svetog Ignjatija Bogonosca, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska organizuje drugi godišnji skup pod nazivom "Teologija u javnoj sferi".

Skup će biti završen večeras diskusijom o temi "Od frejma do ikone: liturgija i film", čiji je moderator Emir Kusturica.