Poslije 35 godina i nad Titovim grobom je zamirisao tamjan! Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tajno je služio pomen nad grobovima Jovanke i Josipa Broza Tita u „Kući cveća“ u Beogradu.

amfilohije tito jovanka

Jedan od najglasnijih antikomunista među sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve posjetio je, kako saznaje Alo iz više izvora, krajem januara kompleks u kojem su Brozovi sahranjeni i tamo je u društvu Jovankine porodice održao vjerski obred za pokoj duše ovih zakletih ateista.

''Amfilohije je sa nekoliko članova porodice Jovanke Broz došao u posle podnevnim satima, van radnog vremena „Kuće cveća“. Opelo je držao za Jovanku, jer je i ranije smatrao da je ona bila pobožna, uprkos komunizmu. Nikoga od osoblja u to vreme nije bilo u kompleksu. Očigledno je želeo da to uradi što je moguće diskretnije. Nije bila najavljena ni njegova poseta, niti verski obred koji je unutra služio. Ovaj dolazak nije zabeležen ni u jednom dokumentu, iako „Kuća cveća“ inače uredno vodi evidenciju o posetama'', ispričao je izvor.

Amfilohije je ovim činom napravio presedan, pošto je to prvi vjerski obred koji je služen pod krovom „Kuće cveća“, gdje od 7. maja 1980. počiva „najveći sin naših naroda i narodnosti“ Josip Broz, a od 23. oktobra 2013. njegova udovica Jovanka Broz.

Titov unuk Joška Broz kaže za „Alo!“ da ništa ne zna o ovom neobično tajnovitom boravku mitropolita Amfilohija u „Kući cveća“.

''Naravno da sam šokiran ako je to istina. Jovanka je komunista. Ipak je to grob nekoga ko to nikako ne bi dozvolio. Pa tamo nikakvih verskih obreda nije nikad bilo''',  komentarisao je Brozov unuk.

Amfilohije juče nije bio dostupan za izjavu, ali podsjećamo da je upravo on neposredno poslije Jovankine smrti javno progovorio o tome da Jovanka Broz zaslužuje opelo, jer je, kako je tada rekao, ona bila vjerujuća.

''Vidi se to i iz knjige o njoj. Njena je porodica, kako sama kaže, dala je 70 sveštenika, mnogo oficira... Lično mislim da ona zaslužuje opelo. Ali to je ipak pitanje za porodicu'', izjavio je on i otkrio da s njom bio u kontaktu “pre godinu, dvije”.

On je i demantovao informacije da je Jovanka odbila da se s njim sastane kada je ležala u beogradskom Urgentnom centru.
''Želeo sam da je posetim, ali su mi lekari objasnili da je njeno zdravstveno stanje takvo da posete nisu moguće'',  odgovorio je mitropolit.