Na grobu Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru danas su u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /GO SPKD/ "Prosvjeta" položene ruže, zapaljene svijeće i služen parastos povodom 91 godine od smrti velikog pjesnika.

godisnjica smrti alekse santica

Parastos je služio mostarski paroh Radivoje Krulj.

Potpredsjednik Upravnog odbora GO SPKD "Prosvjeta" Ranko Čvoro nazvao je Šantića posljednjim vitezom romantike.

"Doći njemu isto je kao i doći na ostrvo dobrote, mira. Zadugo će to biti potreba čestitih i nježnih, a naročito u vremenima poganih poplava surovosti i sebičnosti", naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, veliki pjesnik je dostojanstveno slijedio svetosavsko hrišćansko učenje.

"Po karakteru, dobroćudnosti i dobrodušnosti, i pored urođene bistrine i bogatog iskustva, po čistoći duše ostao je najveće dijete u našoj književnosti. Nije vjerovao u zlo među ljudima, manje po duhu, a više po tananom ukusu. Imao je potrebu da sve preinači na lijepo, dopadljivo i simpatično, uređeno po Božijem i ljudskom zakonu", naglasio je Čvoro.

Novinar i član "Prosvjete" Zlatko Serdarević rekao je da je na širim prostorima teško pronaći nekog drugog pjesnika prema kome je sredina u kojoj se rodio i živio i narod kome je pripadao ispoljavala i ispoljava tako snažne simpatije i vrijednosti kao prema veličanstvenom Aleksi.

Nakon molitve, paljenja svijeća i prigodnih govora 91 godinu od Šantićeve smrti na istom mjestu obilježili su i članovi druge mostarske "Prosvjete".