Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu u banjalučkom naselju Drakulić, obilježeno je 73 godine od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom ovog mjesta, kao i sela Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

zlocin u drakulicu godisnjica

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izrazio je spremnost Vlade da uvijek pomogne obilježavanje godišnjica ovog zločina, zbog mladih generacija.

"Pomućeni um ustaških koljača učinio je veliko zlo koje srpski narod ne smije da zaboravi i treba da u svojoj svijesti jača jedinstvo", poručio je Savanović.

Prema njegovim riječima, djeca, žene i starci ovih banjalučkih naselja nevino su stradali u ovom ustaškom pokolju.

"Sa ovog mjesta treba poslati jasnu poruku da se nikada više ne rode takvi ljudi na prostorima širim od našeg okruženja", rekao je Savanović.

Svjedok zločina u Drakuliću Slobodan Brković u vrijeme napada imao je osam godina, a čudom je preživio teško ranjavanje koje je bajonetom počinio ustaški vojnik.

"Ustaše su došle u našu kuću, prvo su tražili oružje, pa novac, nakon čega su nas istjerali napolje gdje je već čekao ustaški vojnik sa sjekirom", rekao je Brković.

On kaže da je ubijeno sedam članova njegove uže rodbine i da je, kad je pokušao pobjeći, nekoliko puta proboden u snijegu.

Brkovića su pronašle komšije Hrvati, nakon čega je liječen u bolnici 11 mjeseci, a njegove rane su neobjašnjiv medicinski fenomen, jer su ožiljci ostali na njegovom stomaku i danas se često otvaraju.

Današnjem parastosu su, osim mještana i potomaka žrtava, prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Ćetković, ministar pravde Srpske Anton Kasipović, predstavnici Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.