U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, a zbog obilnih padavina i olujnog vjetra za područje Hercegovine i regiju Livno izdat je crveni meteoalarm.

sutra kisa

Očekivana količina padavina u Hercegovini je 40 do 80 litara po metru kvadratnom, a lokalno i do 110 litara.

U zapadnim područjima očekivana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom.

Jak vjetar sa olujnim udarima očekuje se u svim krajevima.

Očekuje se da udari vjetra budu od 70 do 90 kilometara na čas.

Narandžasto upozorenje zbog olujnih udara vjetra i kiše izdato je za bihaćku, banjalučku, tuzlansku, sarajevsku i fočansku regiju.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da će ujutro uz jaku kišu u Hercegovini duvati i olujni jugo. Tokom dana na ovom području prognozirane su veoma obilne padavine.

U ostalim predjelima kiša će biti slabija, a na planinama padaće slab snijeg. Najmanje padavina biće u Semberiji i na istoku, gdje će biti i najtoplije.

Sa padom temperature vazduha u poslijepodnevnim časovima i uveče, kiša preći u susnježicu i snijeg. Na jugu i sjeveroistoku i dalje će nastaviti da pada kiša.

Najniža jutarnja temperatura vazduha između jedan i šest, na jugu od šest do deset, a najviša dnevna između šest i 12 stepeni Celzijusovih.

Padavine će od subote biti slabije, kada se ponegdje očekuju i sunčani periodu. Meteorolozi najavljuju da će na jugu i zapadu kiša ponovo početi padati kasnije popodne i uveče, pa će u noći u Hercegovini biti i obilnijih padavina. Vjetar će malo oslabiti i duvaće umjeren, a u Hercegovini jak jugo.

I u nedjelju će biti malo hladnije i oblačno vrijeme sa slabim padavinama. Uglavnom će padati susnježica i snijeg, a na jugu i u Semberiji kiša. Na sjeveru padavine prestaju sredinom dana.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas je u svim krajevima došlo do postepenog naoblačenja.

Bjelašnica je danas sa minus osam stepeni bila najhladnija, a Trebinje sa deset stepeni u plusu najtoplije.

Na Han Pijesku, Mrakovici, Ivan-sedlu i Drvaru u 13.00 časova izmjeren je minus jedan stepe, na Čemernu, u Srpcu, Bugojnu i Kupresu nula, a jedan stepen u Driniću, Novom Gradu, Jajcu, na Sokocu, u Zenici i Sanskom Mostu.

U Banjaluci, Prijedoru, Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Kalinoviku i Mrkonjić Gradu izmjerena su dva stepena, tri u Ribniku i Rudom, četiri u Doboju, Foči, Gradačcu, Gacku i Nevesinju, pet u Zvorniku i Goraždu, sedam u Mostaru i osam u Bileći.