Iz Republičke uprave civilne zaštite najavili su narednih dana mogućnost većih padavina, pojavu bujičnih voda i nestanak električne energije na području istočne Hercegivine, te pozvali sve službe iz sistema zaštite i spasavanja u lokalnim zajednicama da budu u pripravnosti.

nabujala trebisnjica

Na sastanku predstavnika Republičke uprave civilne zaštite sa predstavnicima civilnih zaštita hercegovačkih opština danas u Trebinju rečeno je da nisu isključene poplave u ovom dijelu Republike Srpske ukoliko bude ostvarena vremenska prognoza prema kojoj se do 13. februara očekuje da će pasti i do 150 litara snijega i kiše dnevno po metru kvadratnom.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez rekao je nakon sastanka da se cjelokupnoj situaciji mora dati "nota ozbiljnosti", dodajući će svaka lokalna zajednica odmah morati da organizuje štabove za vanredne situacije, da stavi svoje jedinice u pripravnost i da napravi analizu kritičnih tačaka na osnovu iskustava iz 2010. godine, kada su na ovom terenu bile veće poplave.

Elez je napomenuo da opasnost predstavljaju i podzemne vode, o čemu se, kako je rekao, mora voditi računa, ističući da se očekuju padavine iznad prosjeka sve do 13. februara, a i poslije toga i da se tek u maju očekuju suše.

"Planirane ativnosti se rade na osnovu prognoza i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi o kojim količinama padavina je riječ", dodao je Elez, ističući da je sigurno da će biti snažni vjetrovi, što može izazvati i probleme u napajanju električnom energijom kao i u sistemu komunikacija.

Elez dodaje da se zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom prave analize i da će svaka lokalna zajednica svakodnevno dobijati informacije na osnovu kojih može da reaguje.

On je napomenuo da će u pripravnosti biti i deminerski timovi, ističući da se sva uputstva moraju poštovati da ne bi došli u situaciju da se kasno reaguje.

"Bolje je dan ranije opremu i tehniku evakuisati iz nižih na više spratove nego poslije doći u situaciju da stvari propadaju i da se poslije kupuju", rekao je Elez i dodao da će predstavnici Republičke uprave civilne zaštite u Hercegovini biti nekoliko dana da bi pratili situaciju na terenu.

Šef Službe za integralno upravljanje voda u okviru Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Boško Vujović je, ipak, bio optimističan, naglašavajući da će već od ponedjeljka, 2. februara biti napravljeni planovi u ovom sistemu za prihvatanje i evakuaciju očekivanih voda.

"Početkom decembra za jedan dan smo imali prosječne padavine u donjem dijelu sliva oko 150 litara, dok je dotok bio tridesetak, a međudotok desetak kubika, da bi u periodu od 23.00 do 24.00 časa dotok i međudotok bio 1.030 metara kubnih u sekundi", podsjetio je Vujović, napominjući da su akumulacije spremne da i sada prihvate te količine vode.

civilna zastita trebinje On kaže da će se voda planski ispuštati, tako da se u ovom trenutku ne očekuju značajniji problemi, iako je situacija nepredvidiva.

Vujović dodaje da se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će najavljeni ciklus padavina biti toliki ili manji, te poručio da su HET i Elektroprivreda preduzeli sve aktivnosti da se padavine prihvate i da se kontrolisano izvrši evakuacija očekivanih voda.

Dušan Vujović, predstavnik Civilne zaštite opštine Bileća, kaže da ova lokalna zajednica ima plan zaštite i spasavanja od poplava i da će postupiti po tom planu.

On je naglasio da će Jedinica za opštu namjenu Civilne zaštite biti u pripravnosti da, ukoliko bude potrebno, stanovništvo sa kriznih područja bude evakuisano.

"Nadamo se da neće doći do iseljavanja, ali ćemo, za svaki slučaj, upozoriti stanovništvo na plavnim područjima, koje je pretrpjelo velike štete od poplava 2010. godine, da bude spremno i da na vrijeme reaguje", kaže Vujović.