NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je danas u Bileći da je veoma važno da se Srbi, slaveći Svetog Savu, sjete da su njegovi potomci.

krsna slava opstine bileca i hrama

"U današnjem danu kada slavimo Svetog Savu pozdravljamo vas sa najsrdačnijom željama da Hristos, da Sveti Sava bude uvijek između vas, da bude posrednik vaših međusobnih odnosa i tada će između vas biti uvijek i samo Božija ljubav", rekao je vladika Grigorije u besjedi povodom Svetog Save, krsne slave opštine Bileća i tamošnjeg hrama.

Vladika Grigorije služio je u hramu Svetog Save u Bileći Svetu arhijerejsku luturgiju kojoj je prisustvovalo više hiljada građana, koji su nakon službe u litiji prošli ulicama grada.

Načelnik opštine Bileća Miljan Alkesić uručio je najviše priznanje opštine - Svetosavske povelje najzaslužnim građanima za promociju i doprinos razvoju ove lokalne zajednice.

Svetosavska povelja u kategoriji zaslužnih pojedinaca uručena je odbojkašici Tijani Bošković, za sveukupan doprinos u promociji Bileće u 2014. godini.

"Učešćem ove mlade odbojkašice na Svjetskom prvenstvu u Italiji, ime Bileće je često spominjano u pozitivnom kontekstu, pa je putem tv prenosa za ovaj grad čulo mnogo ljudi širom svijeta", rečeno je na svečanosti dodjele priznanja.

U kategoriji zaslužnih kolektiva, Svetosavska povelja opštine Bileća pripala je preduzeću "Monting energetika" kao jednom od modernijih preduzeća u Hercegovini koje trenutno zapošljava 53 radnika.

Ovo preduzeće bavi se izradom i montažom čeličnih konstrukcija, proizvodnjom i montažom procesne opreme i rezervnih dijelova u termoenergetskom i ostalim industrijskim sektorima.

Svetosavska priznanja za zaslužne sportiste opštine Bileća pripala su karatisti i treneru Karate kluba "Hercegovac" Darku Stevanoviću, košarkašu Nemanji Bratiću, članu KK "Heo", i fudbaleru Nikoli Mrkaiću, članu FK "Heo".

Opština Bileća dodijelila je ove godine i posebno priznanje i to najboljem gostujućem sportisti, košarkašu Danilu Negovanoviću - Belom, za nemjerljiv doprinos razvoju i uspijećima KK "Hea".