HERCEG-NOVI - Tradicionalno, i ove godine u Herceg-Novom biće obilježen veliki srpski praznik - Savindan, u čast prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog naroda Rastka Nemanjića – Svetog Save, koji su pripremile hercegnovske crkvene opštine za 27. januar, uz zanimljiv duhovno-kulturni program.

poginuo pjesak herceg novi

Svečanost počinje u 8.30 časova ispred manastira Savina kada će iz riznice ovog manastira biti iznesen krst Svetog Save koji se tu čuva, a zatim će biti nošen po treći put zaredom litijom do crkve Svetog Save, koja se nalazi  na platou Savinske dubrave.

U tom starom hramu, za kojeg legenda kaže da je u njemu služio službu i Sveti Sava, Sveta liturgija će početi u 9.00 časova, nakon čega je predviđena podjela Svetosavskih paketića za djecu.

U večernjim satima sa početkom u 19.00 časova biće priređena Svetosavska akademija na kojoj će besjediti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a poslije toga, povodom jubileja - 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, biće izveden muzičko-dramski kolaž “Stojte galije carske“, čije je autor Ivana Žigon.

U predstavi igraju: u ulozi majke Srbije mlada guslarka Bojana Peković, vojvodu Stefa Stefanovića igra Leto Ivković, Gavrila Principa igra Stefan Dimitrijev, heroinu Milunku Savić igraju Ivana i Jelena Žigon, dok Momčila Gavrića igra Milorad Bošković, Anđela igra Ljiljan Velimirov, Austrijsku vojsku predstavljaju članovi ansambla "La-luna", a Srpski narod članovi KUD-va „Ilija Kišić" iz Zelenike i „Sloga“ iz Đenovića.

Za muziku je zadužen Ninoslav Ademović.