U Bileći je održana dječija Svetosavska akademija "Savoslovlje" kojom je obilježena uspomena na Svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa.

svetosavska akademija bileca

 

Predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit" Miodrag Hrnjez, koji je i organizator akademije, kaže da je u programu održanom sinoć u Domu kulture "Jevto Dedijer" učestvovalo 33 djece koja Svetog Savu vole i kome se mole - djeca predškolskog uzrasta, osnovci i srednjoškolci.

Oni su kroz recitacije, priče i pjesmu, uz zvuke klavira Stefana Dende i gitare Stefana Skočajića, s ljubavlju pričali i pjevali o životoslovu i djelu učitelja i graditelja, princa i monaha, svetitelja i prosvetitelja - Svetoga Save.

Veče je počelo Svetosavskom besjedom, koju je kazivala srednjoškolka Lazarela Mićunović, centralni dio programa je bio kazivanje "Nebeske liturgije" Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića u izvođenju Anđele DŽeletović, a program je završen Svetosavskom himnom.

"Zavičajni klub `Osvit` organizovao je ovo veče da bude na ponos i diku svim akterima, a svim Srbima na korist i slogu, sa željom da nas nadahnjuje i prati djelo onog čije ime danas slavimo i da nam Sveti Sava pomogne, da budemo u slozi i ljubavi, u bratoljublju i čovjekoljublje", rekao je Hrnjez.

Dječija Svetosavska akademija organizuje se treći put u Bileći, i to je jedina opština na području Hercegovine sa takvom akademijom.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj, a Savindan se 27. januara obilježava i kao slava svih škola u Republici Srpskoj.