U čast učitelja i graditelja, princa i monaha, svetitelja i prosvetitelja – Svetoga Save, večeras je u pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture održana tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj su dodijeljene povelje grada Trebinja Mileni Lečić - majci osmoro djece, književniku Rajku Petrovu Nogu i Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

svetosavska akademija trebinje 2015

Besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu govorio je jerej Mladen Žulović, napominjući značaj Svetog Save za srpski narod, dodajući da je Sveti Sava naša vječita priča nikad do kraja ispričana i završena, a svi Srbi znaju o njemu ponešto ali niko ne zna sve jer je njegova biografija istovremeno biografija Boga i Crkve u svijetu istorije i biografija cijelog srpskog naroda.

"Sveti Sava je, kako je to rekao vladika Nikolaj Velimirović, najljepše srpsko dijete koje je darovano Bogu i najljepši srpski lik kroz koji je nama otkriveno lice Božije. Kada pomenemo ime Svetoga Save najprije dodamo da je on naš prvi prosvetitelj i učitelj”, istakao je jerej Žulović.

svetosavska akademija trebinje 2015

Predavajući prestižna priznanja Mileni Lečić, Rajku Petrovu Nogu i predstavniku Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Slavici Vujisić, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je podsjetio na doprinos nagrađenih, napominjući da je Klinički centar Crne Gore od ratnih i poratnih godina, na veliko zadovoljstvo građana Trebinja, dao veliki doprinos njihovoj zdravstvenoj zaštiti.

"Ovo je znak pažnje za sve ono što ste učinili za naš grad", kazao je Vučurević.

Milena Lečić, kojoj je Povelja dodijeljena za doprinos u razvoju porodice i društva, zahvaljujući se na uručenom priznanju, istakla je da su djeca najveće blago, te poželjela našim sugrađankama da i one idu njenim primjerom.

svetosavska akademija trebinje 2015

Najstarije dijete Milene i Rista Lečića je 1992. godište, a najmlađe 2004. godište.

Pozdravljajući prisutne Rajko Petrov Nogo, kome je Povelja uručena za doprinos u oblasti književnosti, zahvalio se građanima Trebinja na dodjeli Povelje, te kazivao stihove o Svetom Savi.

svetosavska akademija trebinje 2015

U ime kolektiva Kliničkog centra Crne Gore prisutne je pozdravila prof. dr Slavica Vujisić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici osnovnih škola sa područja našeg grada, učenici i profesori Muzičke škole Trebinje, Kamerni hor Hercegovačke Gračanice „Sveti Roman Slatkopojac“, Mješoviti hor „Tribunia“, Etno grupa „Nagorkinje“ i glumac Vladan Popović iz Beograda.

Organizatori Akademije su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

svetosavska akademija trebinje 2015

svetosavska akademija trebinje 2015 (1)

svetosavska akademija trebinje 2015

svetosavska akademija trebinje 2015