Sportisti i sportske organizacije iz Republike Srpske na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u prošloj godini postigli su rezultate iznad očekivanih, što doprinosi promociji i afirmaciji Srpske na međunarodnom nivou. sportovi

"Sportisti i klubovi iz Republike Srpske osvojili su brojna odličja i, s obzirom na relativno ograničena finansijska sredstva u sportskom sistemu Srpske, možemo reći da su rezultati gotovo pa iznad očekivanih", navodi se u Informaciji o učešću i ostvarenim rezultatima sportista i sportskih organizacija iz Srpske na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u 2014. godini, koju je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržavalo je nastupe sportista iz Srpske na pojedinačnim takmičenjima, kao i nastupe klubova iz Republike Srpske na međunarodnim takmičenjima.

Podrška aktivnostima sportista i sportskih organizacija, u skladu sa Programom razvoja sporta Republike Srpske sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2014. godinu, doprinosi promociji i afirmaciji Republike Srpske na međunarodnom nivou.

To omogućava sportistima da postignu zapažene rezultate na takmičenjima različitog ranga - svjetska i evropska prvenstva i kupovi, balkanska prvenstva, mediteranske igre, regionalne lige.

Zbog specifičnosti organizacije sporta u BiH, ukupni rezultati sportista iz Srpske se mjere kroz učešće u reprezentativnim selekcijama na nivou BiH, Republike Srbije, a posebno po međunarodnim klupskim takmičenjima, gdje klubovi i sportisti pojedinci u punom smislu postaju sportski ambasadori Republike Srpske, navodi se u Informaciji.

Smučarski savez Republike Srpske najuspješniji je granski sportski savez u Republici Srpskoj sa četiri takmičara na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju prošle godine. Riječ je o Žani Novaković, Marku Rudiću, Tanji Karišik i Mladenu Plakaloviću.

Predstavnici Kik boks saveza Republike Srpske ostvarili su odlične rezultate na međunarodnoj sceni. Na Svjetskom prvenstvu u Riminiju predstavnici iz Republike Srpske osvojili su jednu srebrnu i dvije bronzane medalje, dok je na Svjetskom VKF prvenstvu u Pragu osvojena zlatna medalja.

Reprezentativci Republike Srpske osvojili su na međunarodnim takmičenjima -balkanska, evropska, svjetska prvenstva i kupovi ukupno 38 medalja, od čega 22 zlatne, 10 srebrnih i šest bronzanih.

Članovi DŽiu džicu saveza Republike Srpske su u finalnom kolu Jadranske džiu džicu lige za 2014. godine u Sremskoj Kamenici zauzeli četvrto mjesto.

Na Balkanskom prvenstvu i Svjetskom kupu održanim u Bukureštu, na kojem je nastupilo 608 takmičara iz 17 zemalja, 13 takmičara koji su predstavljali DŽiu džicu savez Republike Srpske osvojili su devet medalja, od toga dvije bronze i jedno srebro na Svjetskom kupu i pet bronzanih i jednu zlatnu na Balkanskom prvenstvu.

Karate reprezentacija Republike Srpske učestvovala je na Evropskom karate prvenstvu za kadete, juniore i seniore u ruskom gradu Čeboksari. Osvojeno je devet medalja od kojih, tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane.

Najznačajnije rezultate Kajak kanu i rafting saveza Republike Srpske postigli su članovi Kajak kanu kluba "Vrbas" iz Banjaluke čiji takmičari čine okosnicu reprezentacije BiH u kajaku i kanuu na divljim vodama.

Predstavnici Plivačkog saveza Republike Srpske imali su zapažene nastupe i ostvarili odlične rezultate na međunarodnoj sceni.

Ilijan Malčić je na Balkanskom juniorskom prvenstvu u grčkom gradu Larisa, osvojio bronzanu medalju u disciplini 200 metara slobodno, dok je Ivana Ninković ispunila "B" normu za Svjetsko prvenstvo u Kazanju.

Strijelci iz Republike Srpske koji nastupaju u zajedničkoj reprezentaciji BiH imali su vrlo malo reprezentativnih nastupa na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.
Predstavnici Tekvondo asocijacije Republike Srpske na Balkanskom prvenstvu u Mariboru u Sloveniji osvojili su 13 medalja u kategoriji kadeta, juniora i seniora.

DŽudisti iz Republike Srpske koji nastupaju u zajedničkoj reprezentaciji BiH učestvovali su na velikom broju međunarodnih takmičenja i ostvarili izuzetno dobre rezultate, ali uglavnom do nivoa balkanskih prvenstava u svim uzrastnim kategorijama zbog ograničenih finansijskih sredstava.

U kategoriji seniora Mitar Mrdić, član DŽudo kluba "Leotar" iz Trebinja postao je prvak Balkana i osvajač srebrne medalje na Evropskom kupu u Sarajevu.

Rukometni klub "Borac" iz Banjaluke nastupa u Regionalnoj "Seha - Gasprom Južni tok ligi" i, s obzirom na finansijsku situaciju i jaku konkurenciju, postiže dobre rezultate, te predstavlja pravog sportskog ambasadora Banjaluke i Republike Srpske.

Košarkaški klub "Igokea" iz Laktaša sa velikim uspjehom nastupa u regionalnoj košarkaškoj "ABA ligi" sa ambicijama da se plasira na završnicu i, takođe, predstavlja pravog sportskog ambasadora Republike Srpske na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

Reprezentacija Republike Srpske u sjedećoj odbojci, koja od 2005. godine na zvaničnim međunarodnim takmičenjima nastupa pod zastavom Srbije, učestvovala je na međunarodnom turniru u Kikindi na kojem je zauzela drugo mjesto.

Klub košarke u kolicima "Vrbas" iz Banjaluke redovni je učesnik Regionalne NLB lige u kojoj je u sezoni 2013/2014 zauzeo prvo mjesto. Ova ekipa je na međunarodnom turniru u Italiji osvojila treće mjesto, te na međunarodnom turniru u Sloveniji drugo mjesto.

Sportske ekipe i pojedinci Sportskog saveza Mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske sa velikim uspjehom učestvuju u redovnim takmičenjima na nivou Republike Srpske i BiH.

Osim pojedinačnih rezultata i sportske ekipe ovog saveza ostvaruju značajne rezultate na međunarodnoj sportskoj sceni.