Ona je djevojka koja nije odustala od borbe da ponovo korača ulicama Trebinja i nije se predala invalidskim kolicima. Puna samopouzdanja i vjere u dobre ljude. Ona je Milica Ijačić, naša sugrađanka koja se već nekoliko mjeseci nalazi na liječenju u Orlandu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

milica ijacic orlando

Nakon povrede kičme 2010. godine ostala je u invalidskim kolicima, a brojnim humanitarnim akcijama ujedinila je cijelo Trebinje i uspjela je da prikupi dio novca za liječenje.

U razgovoru za TrebinjeLive, Milica kaže da vježbe u Orlandu odlično podnosi, ali i da se rezultati primjete, iako su manji nego što se očekivalo.

Povratila je cirkulaciju u noge, što je izuzetan uspjeh.

„Po prvi put nakon povrede, noge su mi ponovo tople, što je divan osjećaj. Svaki dan doživim neko novo iskustvo i neki novi osjećaj u nogama. Čas mi noge trnu, čas kao da u njima pulsira srce, a ponekad imam osjećaj da bi u tom trenutku mogla ustati“, kaže Milica za portal TrebinjeLive.

Ona objašnjava da se terapija u Orlandu u većini razlikuje od terapije koju je imala u Republici Srpskoj i Srbiji. Tamo, kaže, sve radi na spravama koje su slične onim iz teretane - prilagođene osobama sa invaliditetom.

„Počela sam da hodam sa hodaljkom koja je slična dječijem dubku. Imam dva puta sedmično ekstra sat takvog hodanja. Noge su mi u nekim dijelovima definitivno jače. Kada sam prvi put puzala, u Orlandu, bilo mi je teško da pomjeram noge i držim ravnotežu. Sada pužem sa po deset kilograma opterećenja na nogama“, priča nam Milica.

Samo riječi hvale ima za ljude u Americi, za koje kaže da samo čekaju da pomognu.

„Najveću pomoć i podršku imam od sveštenika Ljubiše Brnjoša i njegove porodice. Oni su mi pružili sve što porodica može da pruži, tako da imam osjećaj kao da sam kod kuće. Mnogo sam naučila od oca Ljubiše i ljudi koji žive ovdje“, napominje Milica, dodajući da joj podršku daje i njen dečko Dejan Bratić, koji je ostavio svoje obaveze da bi bio uz nju u Orlandu.

milica ijacic orlando

Ipak, u martu joj ističe boravišna dozvola za Ameriku, i sa razlogom strahuje da neće uspjeti dovoljno da se oporavi.

Planira da kupi neke od sprava na kojima trenutno vježba, ali su one i te kako skupe, pa će i to biti jedan od razloga pokretanja nove humanitarne akcije.