Trebinjskog matičara Vasu Čihorića, koji je do sada vjenčao oko 3.000 parova, u šali nazivaju najboljim čuvarem bračnih zavjeta u svom gradu jer je od pet matičara u Trebinju jedini on u braku.

vaso cihoric maticar trebinje

Vaso prihvata i šale da se mladenci, kada ga ugledaju, hvataju za dugme jer će im brak biti uspješan, ali dodaje da je to što je jedino on oženjen samo slučajnost i stvar ličnog odabira u životu. Dodaje, međutim, da mu je u 25 godina rada na ovom poslu svaki put iznova drago kad sklopi novi brak.

"Draže od toga mi je jedino kada u knjige rođenih upisujem novorođenčad, pa me njihovi roditelji podsjete da sam ih upravo ja vjenčao, a oni već upisuju treće dijete", priznaje ovaj veseli čovjek.

Nada se da će, s obzirom na to da je u protekloj godini u Trebinju sklopljen rekordan broj od 188 brakova, što je za 30 do 40 brakova više nego u 2012. i 2013. godini, i natalitet u gradu barem zaustaviti silaznu putanju, koja je posljednjih godina sve evidentnija.

"Nažalost, malo se danas drži do vrijednosti braka, mladi nemaju upornosti ni strpljenja kao nekad, ne bore se za svoj brak i od njega lakše odustaju, a sve više se polaže i na sopstveni komfor pa je manje i novorođenčadi", objašnjava Čihorić.

U svom se radnom vijeku nagledao svega: od maloljetnih mladenki, preko osamdesetogodišnjih mladenaca, pa do vjenčanja uz prevodioce, a jedno je, kaže, bilo  u porodilištu.

"Bilo je neobično i simpatično u isto vrijeme jer se mlada tek bila porodila, pa sam ih onda vjenčao, da bi se nakon toga svi razišli na svoju stranu - ona u sobu porodilišta gdje ju je čekala beba, a on, zajedno sa svatovima, na veselje jer su za to imali i dupli razlog", prisjeća se Vaso.

Iako je doživio i to da Hercegovci uzimaju ženino prezime, iz interesa za strano državljanstvo, ipak mu se nije dešavalo da neko otkaže vjenčanje, da mlada ili mladoženja umjesto sudbonosnog "da" kažu "ne" i slično, jer je, kako dodaje, Hercegovina ipak u dobroj mjeri tradicionalna sredina.