Čuveni srpski reditelj Emir Kusturica rekao je danas da bi Filmski centar Srbije trebalo da napravi takav standard i ambijent koji će oživjeti srpski film.

emir kusturica srbi na kosovu ostavljeni neprijatelju

"Najvažnije je da je došlo do svijesti o tome da institucije kulture postoje samo formalno, a da one zapravo ne djeluju. Srpski film trpi bol od velikog svijeta u utakmici koju ne može nikako da dobije. On pokušava da bude komercijalan i uspješan i zato je ideja nacionalnog filmskog centra teško provodiva", rekao je Kusturica novinarima na Mokroj Gori.

On dodaje da Filmski centar ima veoma visok standard scenarističke građe, koja vodi ka dobrom srpskom filmu.

"Ideja ovog festivala je da mala firma pravi srednja i velika djela. Mi smo talentovan narod...Da nije bilo države, ovaj festival ne bi postojao, ali takođe ne bi postojao ni da nije bilo nas", kaže Kusturica, koji je član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

On je zaključio da srećan spoj između pojedinca i države treba tražiti i istrajati, bez obzira na javnost.

"Cilj je jedino da dobijemo film koji govori o nama, koji je univerzalan, a to možemo uz pomoć medija i nacionalnog Filmskog centra", zaključio je Kusturica.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac kaže da je Emir Kusturica osoba koja je vremenom postala institucija.

"Njegova je dobra volja i njegova otvorenost da pomognu institucijama da budu još bolje, zato ja duboko verujem da je pravi razvoj kulture moguć samo uz vrlo jake institucije. Jedan od naših ciljeva je da više ne konstatujemo probleme iz prošlosti, već samo da prikažemo šta smo uradili", istakao je Tasovac.

Nada Popović Perišić, predsjednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, istakla je da je ovo mjesto idealno za mlade ljude koji dolaze da gledaju filmove i da razgovaraju sa proslavljenim rediteljima i da od njih nešto nauče.

"Ukoliko Filmski centar hoće da napravi dobar film, onda treba da se okrene prema mladima zbog budućnosti filma. Drugi razlog je da kvalitet bude opredjeljujući tokom izbora filmova i to je upravo ovo mjesto koje koje je stvorio i napravio najkvalitetniji i najpoznatiji reditelj Emir Kusturica", dodaje Perišićeva.

Konferenciju za novinare organizovalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije na Mećavniku, u okviru muzičkog i filmskog festivala "Kustendorf".