U srijedu, 21. 1. 2015. godine, u dubrovačkom hramu Blagovještenja održana je, u okviru „molitvene osmine”, molitva za jedinstvo hrišćana.

grigorije i uzinic molitva dubrovnik

Molitvu je predvodio episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije, a prisustvovao joj je biskup dubrovački g. Mate Uzinić, kao i veći broj pravoslavnih i rimokatoličkih sveštenika, uz mnoštvo vjernog naroda iz obje crkve.

Na samom početku, prisutne je pozdravio starješina hrama, o. Vladan Perišić, istakavši da mu je neobično drago što ima priliku da zajedno ugosti predstavnike dvije crkve. Potom je uslijedila kraća služba, u okviru koje se prisutnima besjedom obratio biskup Uzinić.

On je, aludirajući na jevanđelsku priču o susretu Hrista i žene Samarjanke, koja je glavni motiv ovogodišnje molitvene osmine, podsjetio da je Isus i danas žedan i umoran od naših međusobnih trvenja, te da smo dužni da uložimo svaki mogući napor radi unapređenja međusobnih odnosa i konačno, uspostavljanja jedinstva, kako bismo na taj način Hrista „napojili” i bili mu od pomoći, a ne na smetnji.

Na samom kraju bogosluženja, prisutne je pozdravio i episkop Grigorije, koji je i sam podvukao krucijalni značaj teme jedinstva među hrišćanima, istakavši, u tom kontekstu, da je tužno to što prisutno sveštenstvo i narod još uvijek mora pozdravljati uz epitete „naši” i „vaši”, ali da je radostan što i sada i uvijek sa punim pravom možemo govoriti o našem zajedničkom Gospodu.

Poslije službe, prisutni su mogli uživati u nastupu Srpskog pjevačkog društva „Sloga” iz Sarajeva.