Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da ga raduje što će Narodna skupština Republike Srpske imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom.

milorad dodik sutra u nevesinju

Naglasio je i da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata. "Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da obezbijedi saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne", rekao je Dodik, pišu Nezavisne novine.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je u slučaju Sutorine, nakon raspada bivše Jugoslavije, formirana komisija koja je utvrdila zvanične granice republika na osnovu avnojevskih granica, osim ako se republike međusobno ne dogovore drugačije.

"Prvo što treba učiniti jeste da se utvrdi da li je avnojevska granica ovo o čemu se govori. Ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, a ako se i to ne može, onda treba uspostaviti međunarodnu arbitražu", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je to uobičajena praksa, a da su sličan spor imale i Slovenija i Hrvatska.