Filmski i muzički festival "Kustendorf" ugostiće od danas do 26. januara mlade autore, ali i velika imena svjetske kinematografije poput Andreja Končalovskog, oskarovaca Alfonsa Kuarona i Nikite Mihalkova, Bertrana Tavernijea...

kustendorf

U konkurenciji kratkih filmova, za zlatno, srebrno i bonzano jaje konkuriše 17 filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, NJemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije.

Ovogodišnji žiri čine predsjednik Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar.

Biće, tradicionalno, dodijeljena i nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju.

U šest festivalskih dana biće prikazani i filmovi u drugim programima.

Tako će posjetioci i učesnici festivala moći da vide "Bijele noći poštara Alekseja Trjapicina", režisera Andreja Končalovskog, koji je nagrađen "Srebrnim lavom" u Veneciji, kao i film Roja Andersona "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju", koji je na istom festivalu nagrađen "Zlatnim lavom".

LJubitelji filma moći će da pogledaju i omnibus "Razgovori sa bogovima", sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona.

Biće prikazan i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova "Sunčanica".

Direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurisano izdanje filma Šarla Vanela "U noći".

U programu dugometražnih filmova biti prikazan igrani film "Otvoreni kavez", kojim debituje Siniša Galić, dok će Goran Stanković prikazati dokumentarni film "U mraku".

Končalovksi, Kuaron i Mihalkov biće specijalni gosti Festivala.

U okviru muzičkog programa, nakon projekcija i radionica, nastupaće rumunski dvanaestočlani orkestar "Taraf de hajduks", srpska bluz gitaristkinja Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav "Partibrejkers" i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji "Big benda" iz Novog Sada.

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji "Rasta internešnela", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Mnogi svjetki filmski časopisi posvećuju sve više pažnje "Kustendorfu", a "Holivud reporter" ističe da "intimni format omogućava studentima filmskih akademija da budu u društvu sa zvijezdama u prijatnoj atmosferi srpskog sela".