Da li znate kako su nastale neke od napopularnijih pjesama sa naših prostora? Neka od ovih vas je, sigurno, bar jednom naježila, piše srbijadanas.

kako su nastale pesme Pjesmu "Zmaj" koju je otpjevala Indira Radić, Marina Tucaković je, najprije, željela da proda Ceci. Međutim, nije kome je namijenjeno, već kome je suđeno.

Dečko i djevojka iz pjesme su se sreli i zavoljeli u srednjoj školi. Deset godina zabavljanja rezultiralo je zakazivanjem svadbe. Ali, djevojka tada saznaje da ima rak pankreasa u poodmakloj fazi. Venčanje je otkazano, a ona je dečku napisala pismo u bolnici (od reči do reči ove pesme) i zamolila ga da pročita kad ona umre. Međutim, on se napio to isto veče i otvorio pismo. Ujutru kada je došao u bolnicu, ona je umrla.

Dečko je čuvao pismo 15 godina, nakon čega je riješio da ga proda Marini Tucaković.

Osamdesettrogodišnja Selma Borić, kojoj je pjesnik Vlado Dijak posvetio pjesmu (koju je 1974. godine snimilo Bijelo dugme) gostovala je prije par godina u jednoj emisiji i tom prilikom ispričala kako je nastao hit "Selma, ne naginji se kroz prozor".

Njih dvoje su se sreli kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smjestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!".

Dva puta se Bora Đorđević hvatao olovke zbog Biljane Nevajde Šević, a pjesme napisane u trenutku ljubavne patnje postale su veliki hitovi "Riblje čorbe".

Biljana, tada jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, kreće u Sarajevo i u novi život, a Bora, s kojim se izvesno vrijeme zabavljala, zove je da se oproste. Nalazi ga u kafani "Pod lipom", a on kao da je upravo izašao iz pjesme - bio je za šankom, mrzio pomalo i sebe i druge. Potom joj je u dahu izrecitovao pjesmu čiji refren poentira onim čuvenim "Ostani đubre do kraja".

Njen odlazak bila je bolna inspiracija za još jednu legendarnu pesmu "Dva dinara druže", koju je Bora napisao. "Sve što iole vredi palo je u vodu, opet me je žensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu", posvetio je Đorđević svojoj bivšoj ljubavi.

Čuveni Toma Zdravković poznat je po tome da su njegove pjesme nastajale iskreno kao i da su posvećene stvarnim likovima. Pa je tako pjesma "Ljiljana" napisana za poznatu srpsku glumicu Ljiljanu Blagojević, koja je jednom izjavila da je za nju bilo strašno kada joj je Toma posvetio pjesmu, jer je u to vrijeme bilo sramota tako nešto uraditi.

"E moj brate" je pjesma koju je Zdravković posvetio prijatelju i glumcu Zoranu Radmiloviću.

Dvije legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, bili su veliki drugari i često su voljeli zajedno da "zaglave" u kafani. Jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.

Kad se Toma Zdravković otrijeznio, poslije pijanstva napisao je tekst čije su riječi glasile:

"E, moj brate, cigani me prate, a zora je svanula..." .