Bogojavljenje kao jedan od najznačajnijih dana u pravoslavnom kalendaru svečano je obilježen danas u Herceg-Novom.

plivanje za bogojavljenski krst herceg novi

Sa blagoslovom mitropolita Amfilohija i trudom crkvenih opština Herceg-Novi održana je u crkvi Svetog Arhagela Mihaila Sveta liturgija, a zatim je obavljeno vodoosvećenje.

Narod je u flašama nosio vodu svojim kućama kao tečnost koja ima ljekovita svojstva.

Iznošenjem krsta formirana je litijska kolona koja je prošla kroz kapije Starog grada, zatim preko trga Nikole Đurkovića, stepenicama 28. oktobar do Škvera gdje je po treći put poslije Drugog svjetskog rata održano osvećenje vode i mora i organizovano nagradno plivanje za Bogojavljenskim krstom.

Mladi vaterpolista „Bijele“ Siniša Dragutinović pobjednik je ovog duhovno-sportskog nadmetanja. Ovaj mladić bio je najbrži i najhrabriji preplivavši stazu od 33 metara do zlatnog krsta, koji je poslije osvećenja vode u more bacio protojerej Gojko Mračević.

plivanje za bogojavljenski krst herceg novi

Dragutinoviću je konkurenciju činilo još 48 takmičara razne dobi. Među njima logično najviše je bilo plivača i vaterpolista „Jadrana“ i „Bijele“, ali i nekoliko mladića koji se bave drugim sportovima.

Poslije izlaska iz mora, Siniša Dragutinović /16/ je istakao da je ponosan što je njemu pripao zlatnik sa likom Bogorodice, kojim ga je nagradio mitropolit Amfilohije.

Gramatu sa zlatnikom Dragutinoviću je uručio protjerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Interesantno, ove godine na ciljU su se našle i dvije djevojke - fudbalerke FK „Obilić“ - Dragana i Marina Nišavić

plivanje za bogojavljenski krst herceg novi

Ovu manifestaciju je pratilo stotinjak gledalaca i svi su željeli da pozdrave odvažne i hrabre učesnike ove uspjele duhovne, ali i sportske manifestacije.

Nagrađeni su srebrenjacima i najmlađi plivač Strahinja Murišić iz Herce-Novog, kao i fudbalerke "Obilića" sestre Dragana i Marina Nišavić.

Na kraju svečanosti održan je i kulturno-umjetnički program, a nadležni paroh Radomir Nikčević je zahvalio prisutnima i izrazio zadovoljstvo što se ovako nešto desilo u gradu bogate duhovne tradicije.

„Hvala Bogu što imamo ovakav događaj. Danas plivaju momci na Limu, Savi, Dunavu, i bio je red da plivaju i kod nas u gradu plivača. Kada ćemo prije i kada ćemo značajnije nego za Bogojavljenje. Narod se skuplja oko svetinja i voli svetinje. Voli svoje more i svoj zlatni krst“, poručio je otac Nikčević.

plivanje za bogojavljenski krst herceg novi