Prije 20 godina Aleksandar Masleša položio život za Republiku Srpsku

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 16. 01. 2015. - 9:23h

Tog 16. januara 1995. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu /VMA/ preminuo je Aleksandar Masleša, borac slavne Bobanske čete, Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

aleksandar maslesa borac trebinjska brigada

Umjesto igre sa vršnjacima, sa samo šesnaest godina, uzeo je pušku u ruke i krenuo u odbranu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske. Dobrovoljno je pristupio Bobanskoj četi slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića, a iste godine je lakše ranjen na Ročištima iznad Poljica (Popovo polje).

Ranjavanje ga nije zasutavilo u svetom cilju – očuvanje vjekovnih srpskih ognjišta i stvaranje najmlađe srpske države, u čiju izgradnju temelja je i poginuo, kao i na desetine drugih najboljih sinova naših majki.

Dana 27. septembra 1994. godine od iste granate ginu vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović, a u istom rovu Aleksandar Masleša je teško ranjen, i hitno je prebačen u bolnicu u Podgorici. Sve se desilo na Boračkom jezeru kod Konjica.

Prilikom pada granate Vojvoda se bacio preko Aca, i isti geler je Vojvodu usmrtio, a Aca ranio. U Podgorici je šesnaest dana bio u komi, a operaciju, koja je trajala šest sati, uradio je doktor Lompar. Operacije je bila uspješna. Ubrzo je prebačen na VMA, gdje su mu urađenje tri operacije.

Posljednja operacija, nažalost, nije bila uspješna.

Stadion u čast najmlađeg poginulog borca

stadion aleksandar maslesa trebinje

Stadion malih sportova u Bregovima nosi ime „Aleksandar Masleša“, a prije dvije godine je djelimično adaptiran. U čast najmlađeg poginulog borca Trebinjske brigade na stadionu „Police“ je iscrtan grafit sa likom Aleksandra Masleše i amblenom Vojske Republike Srpske.

Naš grad odnedavno krasi i spomenik vojvodi Nedeljku Vidakoviću.

aleksandar maslesa grafit trebinje

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja