DUBROVNIK - Program ovogodišnje dubrovačke Feste 2015., koja se tradicionalno održava uoči Feste sv. Vlaha, obuhvatiće brojne događaje - od izvedbi muzike iz mjuzikla i filmova do koncerta Gorana Bregovića u čast 40. rođendana Bijelog dugmeta i Feste od vina, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

dubrovnik 8 svjetsko cudo

Četrnaesta po redu Festa posvećena je devedesetoj godišnjici Dubrovačkog simfonijskog orkestra i najavljena je kao Festa od Orkestra.

"Počinjemo 27. januara prigodnom izložbom o svetom Vlahu, a potom će slijediti tradicionalna Festa od klapa 29. januara u Pozorištu Marina Držića, a središnji koncert će biti 30. januara u tvrđavi Revelin pod nazivom 'Večer od mjuzikla i filmske glazbe' jer Dubrovački simfonijski orkestar slavi 90 godina postojanja i njih ćemo vidjeti u drugačijem programu uz goste Giuliana, Ivanu Kindl, Danijelu Pintarić i Markosa", rekla je umjetnička direktorica Feste Darija Mikulandra.

Naglasila je i da će u sklopu Feste u katedrali nastupiti dubrovačke operne dive, a 31. januara u Revelinu nastupiće i Goran Bregović i Alen Islamović u godišnjem koncertu grupe Bijelo dugme pod nazivom '40 godina dugmeta'. Sve će zatvoriti Dubrovački simfonijski orkestar s klapom Kaše, a dan poslije i 'Festa od vina' u istorijskoj jezgri grada Dubrovnika, u ponedjeljak 2. februara.

Kao i svake godine prihod od cijele manifestacije namijenjen je za obnovu crkve sv. Vlaha u Dubrovniku, ali ove godine organizatori su odlučili dio prihoda donirati povrijeđenom Dubrovčaninu Pavi Hađiju koji je nakon teške saobraćajne nesreće na Badnjak ostao paralizovan.