Četrdesetak autoprevoznika sa područja istočne Hercegovine danas u podne blokiralo je jednu saobraćajnu traku ispred graničnog prelaza Deleuša, na magistralnom putu Trebinje-Nikšić, izražavajući nezadovoljstvo zbog primjene novih zakonskih propisa u BiH vezanih za transport.

blokada prevoznici trebinje

Prevoznici su istakli da je ovo samo upozorenje, najavljujući radikalnije mjere ukoliko se danas u Sarajevu ne riješi pitanje njihovih licenci i mogućnost polaganja obuke umjesto u Širokom Brijegu, u nekom bližem gradu u Republici Srpskoj.

"Mi nismo protiv sertifikata, niti licenciranja, ali da to sve bude u razumnim granicama i bez dodatnih peripetija i nameta za prevoznike koji su ionako u veoma teškom položaju", kaže predsjednik Štrajkačkog odbora prevoznika istočne Hercegovine Aleksandar Dangubić.

On je istakao da se autoprevoznici ne slažu sa novim pravilima oko licenciranja, navodeći da je to isto kao da doktora pred penziju neki pripravnik obučava kako da operiše.

Dangubić je istakao da ta nova pravila, koja su stupila na snagu početkom ove godine, uvode nove namete za autoprevoznike.

Navodeći da prevoznici iz Hercegovine čekaju dalja uputstva od Glavnog štrajkačkog odbora iz Banjaluke, Dangubić je rekao da od političara u BiH zavisi da li će se ova situacija riješiti brzo ili će trajati dugo.

Predsjednik Udruženja prevoznika istočne Hercegovine Željko Bratić rekao je da prevoznici neće prihvatiti nove nametnute odluke i da će se boriti za svoja prava.

On je izrazio nezadovoljstvo položajem autoprevoznika iz Republike Srpske u odnosu na kolege u Federaciji BiH, ističući da prevoznici iz Srpske izdvajaju više sredstava nego što bi trebalo.

Radovan Trklja, autoprevoznik iz Bileće, kaže da se 30 godina bavi ovim poslom i da cijela porodica živi od njegovog rada, te da ne može da shvati da neko želi da im "uzme hljeb iz ruku".

Nekoliko hercegovačkih prevoznika blokiralo je kamionima i jednu saobraćajnu traku na graničnom prelazu Klobuk, na magistralnom putu Trebinje - Nikšić.