Na današnji dan praznuje se i Mali Božić, prvi dan nove 2015. po Julijanskom kalendaru, ali i Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista.

sveti vasilije veliki

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, ali i pravoslavne crkve i narodi koji poštuju Julijanski kalendar danas slave prvi dan nove 2015. godine. U svim hramovima SPC jutros se služila liturgija Svetog Vasilija Velikog kojeg crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista koji SPC slavi 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom ili svetovnom kalendaru jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grijehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog grijeha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, "Hristos na sebe primio ljudsko tijelo i podnio bol za grijeh određen".

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živio je u vrijeme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovijedanja hrišćanske vjere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, deset puta godišnje - 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedjelje Velikog časnog posta (osim Cvijetne nedjelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu. Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska djela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) - na praznik Sveta tri jerarha.

Mali Božić

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mijesi se obredni hljeb ili Vasilica. U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obilježeni crvenim slovom kao zapovjedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.