Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski prtivor Vojislava Šešelja sa privremene slobode, objavljeno je u Hagu.

vojislav seselj rak debelo crijevo

U odluci koja nosi današnji datum Raspravno vijeće takođe se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Serža Bramerca "zbog nedozvoljenog ponašanja".

Raspravno vijeće takođe navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Sudija Madaje Nijang, novoimenovani sudija, usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da raspravno vijeće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija.