U konkurenciji za "Zlatnu loptu", priznanje najboljem fudbaleru svijeta, posljednji su ostali prva zvijezda madridskog Reala Kristijano Ronaldo, golman Bajerna Manuel Nojer i as Barselone Lionel Mesi, a lider "kraljevskog kluba" i portugalske reprezentacije ponovo je laureat.

ronaldo

Laskavo priznanje Ronaldo je dobio treći put u karijeri, nakon što je za najboljeg proglašen 2008. kao igrač Mančester junajteda, i prošle godine, kao zvijezda Reala. U konkurenciji dama, Zlatnoj lopti nadale su se Nadin Kesler (Njemačka), Marta (Brazil) i Ebi Vambah (SAD), a Nijemica je na kraju došla do priznanja.

Prvo je održano proglašenje najboljeg tima, među stativama idealne ekipe bio bi Manuel Nojer, a defanzivnu liniju činili bi Filip Lam, David Luiz,Tijago Silva i Serhio Ramos. U veznom redu, mjesto su dobili Andres Inijesta, Toni Kros i Anhel di Marija, a u ofanzivi Arjen Roben, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.
Nakon toga, Ralf Kelerman je izabran za trenera godine u ženskom fudbalu, a Joakim Lev je ispred konkurenata kao čovek koji je Njemačkoj doneo titulu prvaka svijeta, i to u Brazilu. Po broju glasova, iza njega su ostali Karlo Anćeloti (Real) i Dijego Simeone (Atletiko).