Kandidat HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović novi je predsjednik Hrvatske, pošto je sa manje od 19.000 glasova razlike pobijedila predsjednika u odlasku, kandidata SDP-a Ivu Josipovića na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

predsjednicki izbori hrvatska

Kitarovićeva je juče u drugom je krugu izbora, prema nezvaničnim rezultatima objavljenim u ponoć, osvojila 50,43 odsto ili 1.101.018 glasova, dok je Josipović ostao na 49,57 odsto ili 1.082.158 osvojenih glasova, prenose hrvatski mediji.

Drugi krug obilježio je veliki odziv birača u Hrvatskoj, ali i u inostranstvu, gdje se na nekim biračkim mjestima na glasanje čekalo satima.

Prema podacima Državne izborne komisije, u drugom krugu glasalo je 58,91 odsto, odnosno 2,24 miliona birača, što je oko 450.000 više nego u prvom krugu.

Kitarovićeva je sinoć obećala da će "od prve sekunde početi da radi za Hrvatsku", da neće prestati da radi i da neće prestati da bude među narodom.

"Idemo dalje zajedno bez podjela, idemo kao ujedinjena Hrvatska, bićemo snažniji, bićemo samopouzdaniji. Hrvatska može bolje. Hrvatski narod to zaslužuje", rekla je Kitarovićeva.

Ona je dodala da će u potpunosti primijeniti svoj program za Hrvatsku od privrednog razvoja do socijalne stabilnosti, dostojnog života, do osoba s invaliditetom i ratnih veterana.

Dosadašnji predsjednik Ivo Josipović čestitao je Kitarovićevoj pobjedu. "Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međustobno oponiranje - razlika je mala, ali to je suština demokratije", poručio je Josipović u obraćanju u svom izbornom štabu.