Srpski publicista, predstavnik Srpske autohtonističke istorijske škole, doktor i akademik Jovan I. Deretić večeras je u Eparhijskom domu u Trebinju održao predstavljanje knjige "Ilirska Srbija", njegov koautorski rad sa Dragoljubom P. Antićem.

ilirska srbija jovan i deretic trebinje

Od kada su mediji saopštili da će prof. Deretić održati predavanje u najjužnijem gradu Republike Srpske, zavladalo je veliko interesovanje građana, a sala Eparhijskog doma bila je malena da primi sve naše zainteresovane sugrađane.

Deretić kaže da se sa velikom radošću vraća u rodno Trebinje, odakle je prije više decenija otišao u svijet. U rodni grad se vratio, kako kaže, kao afirmisani svjetski naučnik.

"Ono što sam ja radio i uradio imaće trajne posljedice za srpski narod, i to naravno pozitivne. Reforma istorije kao nauke je u toku već prevagnula, bliži se čak kraju, i imaće generacije šta da raspravljaju i pišu". kazao je Deretić, ističući da istorija nije nauka kao druge nauke, jer ona predstavlja ličnu kartu svakog naroda u kojoj piše ko je, šta je, otkud je, šta je uradii i šta je doprinio u ovom svijetu, ali i gdje mu je mjesto.

Iz tog razloga, dodaje Deretić, mnogi su htjeli da uljepšaju svoju "ličnu kartu", pa da sebi pripišu i ono što nisu. A od 17. vijeka pojedini su se dosjetili  da istoriju mogu da upotrijebe protiv određenih naroda, naglašava Deretić, podsjećajući na čuvenu izreku "Ako želiš da uništiš jedan narod, uništi njegovu istoriju".

"To je primjenjeno protiv nas Srba. Naša je istorija u potpunosti preokrenuta naopako, pa smo mi od jednog starog kulturnog naroda proglašeni šakom Varvara koja je došla iz jedne nedođije, neznajući kako", istakao je Deretić.

ilirska srbija jovan i deretic trebinje

Tema knjige su srpske dinastije prije dinastije Nemanjića, tačnije, od raspada Rimske imperije do države Nemanjića, gdje je bilo veliko srpsko kraljevstvo od 5. do 12. vijeka. Prema ovoj školi, kraljevstvo se prostiralo na današnjem području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije. Kraljevstvom je vladalo ukupno 41 kralj iz dinastija  Svevladovića, Svetimirovića i Oštrivojevića.

Na omotu večeras predstavljene knjige nalazi se mapa iz 814. godine, iz doba Karla Velikog, koju su savremenim istraživanjima uradili zajedno Britanci, Amerikanci  i Hindusi.

Deretić kaže da su njegove teze tačne, ističući genetičara sa Harvarda Anatolija Kljosova, koji je dokazao da 40 odsto stanovništva Evrope ima srpski gen, dok Albert Norton govori da su Dinarci i Lepenci isti narod, te da je pet vijekova prije Hrista srpski jezik bio dominantan u Evropi.

Pored Rusa i Amerikanaca, indirektnu potvrdu Deretićevih teza dali su i italijanski lingvisti, poput Maria Alineia.

Na kraju predavanje prof. Deretić je odgovarao na pitanja naših sugrađana.

Organizator večerašnjeg predavanja je grupa građana grada Trebinja.