Znameniti trgovac i bankar, a prije svega Trebinjac, Luka Ćelović, uskoro bi trebao da dobije svoju ulicu u Beogradu, kazao je za TrebinjeLive Žarko J. Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u srpskoj prestonici, koje je cijelu priču oko naziva ulice i pokrenulo.

Luka Celovic Trebinjac

Prema Ratkovićevim riječima, Ćelović, koji je među rijetkim svom imenu dodao „Trebinjac“, jedan je od najvećih dobrotvora Beograda, a posebno beogradskog univerziteta i Srpskog četničkog pokreta.

Rodom iz Trebinja, Ćelović je od običnog šegrta mukotrpnim radom, skromnošću i štedljivošću postao jedan od najimućnijih Beograđana.

Ulica bi bila u tek planiranom za izgradnju „Beogradu na vodi“.

O svemu je, kaže Ratković za naš portal, obaviješten gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali i Komisija za imenovanje ulica i trgova tog grada.

„Od Komisije smo dobili odgovor da je naš prijedlog ušao u zvaničnu proceduru“, kazao je Ratković.

Luka Ćelović je poklonio Beogradu Hotel „Bristol“, gotovo čitavu Karađorđevu ulicu, zgradu zadruge, park kod Ekonomskog fakulteta...

Rođen je u Pridvorcima 1854. godine, a preminuo je u Beogradu 1929. godine.

Dobrovoljac je u ratu protiv Turaka 1875. godine u Hercegovini, kada je i lakše ranjen. A nakon što je rat Turskoj objavila i Srbija, Luka se vratio u Beograd, gdje je nastavio vojevanje u oba srpsko-turska rata, 1876. i 1877. godine. Po završetku rata posvetio se trgovini.

Godine 1882. osnovana je Beogradska zadruga, a Ćelović od 1899. godine pa do smrti, 1929. godine, biva njen predsjednik.

S druge strane, rodnom Trebinju poklonio je čuvenu "Kuću Ćelovića", u kojoj je danas smještena Narodna biblioteka, u samom centru grada.

U njegovoj kući u Pridvorcima jedno vrijeme je bila smještena i osnovna škola. Kuću je imao i u Kršu, nadomak centra grada, koja se i danas koristi.

Dao je i donaciju za zvono na Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju...