Jedan od najznačajnijih predstavnika Srpske autohtonističke istorijske škole, rođeni Trebinjac Jovan I. Deretić, predstaviće sutra, 11. januara sa početkom u 19.00 časova, u Eparhijskom domu u Trebinju, knjigu "Ilirska Srbija", njegov koautorski rad sa Dragoljubom P. Antićem. jovan i deretic ilirska srbija promocija trebinje

Tema knjige su srpske dinastije prije dinastije Nemanjića, tačnije, od raspada Rimske imperije do države Nemanjića, gdje je bilo veliko srpsko kraljevstvo od 5. do 12. vijeka. Prema ovoj školi, kraljevstvo se prostiralo na današnjem području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije. Kraljevstvom je vladao ukupno 41 kralj iz dinastija  Svevladovića, Svetimirovića i Oštrivojevića.

Zanimljivo je da je Srbima na Berlinskom kongresu, 1878. godine, zabranjeno da izučavaju svoju istoriju prije Nemanjića. Ipak, u 19. vijeku počelo se sa pisanjem "zabranjene istorije Srba". Rodonačelnikom pomenute istorijske škole smatra se Miloš S. Milojević.

Takođe, od kraja decembra 2014. godine na portalu TrebinjeLive u nastavcima izlazi zabranjena istorija Srba, sa posebnim osvrtom na Trebinje.

Više informacija o Srpskoj autohtonističkoj istorijskoj školi možete pročitati na autorskom članku portala TrebinjeLive OVDJE.