Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike, danas je odlikovao više institucija i pojedinaca, poručivši tom prilikom da je Republika Srpska nastala kao istinska težnja srpskog naroda, prije svega za slobodom.

milorad dodik sutra u nevesinju

"To je bila stalna težnja za slobodom naroda na ovim prostorima", napomenuo je Dodik tokom obraćanja prilikom dodjele odlikovanja u Banjaluci povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je istakao da je upravo taj zov za slobodom stvorio Srpsku kao odgovor na želju mnogih generacija, koje su htjele da žive kao svoji na svome, da izbjegnu vjekovno tlačenje.

"Zato je postojanje Republike Srpske odraz i dokaz slobode, koja je nesumnjivo najveća težnja svih, pa i nas. Zato ovdje odlikujući i dajući priznanja, kao predsjednik, vodio sam računa o tome da se onima koji su dobili priznanja Republika oduži i pokaže da je prepoznala njihovu žrtvu", istakao je Dodik.

Dodik je odlikovanima izrazio zahvalnost u ime Republike Srpske za sve što su učinili u svojoj profesionalnoj i radnoj karijeri, i doprinijeli da Srpska bude opažena i primijećena, te poručio da vjeruje u njenu trajnost.

U ime odlikovanih, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman izrazio je zahvalnost predsjedniku Republike Srpske i Republici što im je ukazala veliku čast i poštovanje.

Selman je u ime odlikovanih čestitao predsjedniku Dodiku krsnu slavu i Dan Republike Srpske, ističući da je Srpska demokratski stvorena tvorevina i da je nastajala, postajala i izrastala u posebnim međunarodnim i domaćim uslovima.

"Konstititutivni akti od 1991. do 1992. godine i završna faza donošenja Ustava Republike Srpske daje nam puni legitimitet i legalitet da kažemo da je ovo društvena tvorevina koja je formirana na najvećim demokratskim principima. Institucije Srpske su nastajale i u toku tragičnog sukoba na teritoriji Republike Srpske i poslije toga", istakao je Selman.

On je naglasio da su odlikovani, ali i oni prije njih, utkali svoje djelo u temelje Republike Srpske, koje treba nastaviti.

"Mi danas dostojanstveno stojimo na temeljima i branicima Republike Srpske i svi imamo obavezu da razvijamo Srpsku u skladu sa njenim Ustavom i Dejtonskim ustavom BiH", poručio je Selman.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem danas je odlikovan Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjednik Dodik odlikovao je ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem Gela Abrekoviča Valieva iz Rusije, dok je ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao profesora doktora Andreasa Cukermana iz Austrije.
Ordenom časti sa srebrnim zracima odlikovani su Martin Žilnik i Benjamin Fugina iz Slovenije i Božidar Panajatović.

Ordenom NJegoša Drugog reda odlikovani su profesor doktor Milan Tomić, Dušan Popović, Miroslav Janjanin i protonamjesnik Nebojša Draškić.

Ordenom NJegoša Trećeg reda odlikovan je Filip Savić, dok su ordenom Krsta Milosrđa odlikovani profesor doktor LJiljana Tukić iz Srbije, profesor doktor Veljko Marić, te doktor specijalista medicine Svetozar Radulović posthumno.

Medaljom zasluge za narod odlikovano je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske - Centar javne bezbjednosti Doboj.