KAKO SLAVE HERCEGOVCI Veselica i običaji za Božić

Autor: Zorka Šegrt/TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 06. 01. 2015. - 12:46h

Za pečenje se obično kolje ovčiji brav, većinom ovan, a rjeđe prase.

peceno jagnje

Na Božić ujutro je dobro sve započeti. Mirboženje se po običaju radilo između muškaraca i žena, samo se muž nije mirbožio sa ženom. Kada se mirboži govori se ” Mir božiji! Hristos se rodi! Poklanjajmo se Bogu i Hristovom roždenstvu!“.

Pale se svijeće. Nekada su se one pravile od domaćeg voska. Svijeća je namijenjena živima i koliko u kući ima živih toliko se svijeća zapali, skupi zajedno i obavije crvenom svilom. Svijeća se pali u pšenici ili nekom drugom žitu.

U crkvu se ide rano, a kada se vrati postavi se trpeza.

Pored raznih jela i pića na sredini stola se stavlja tako urađena svijeća. Prije nego sto se sjedne za trpezu, zapali se svijeća, pomoli se Bogu, i tamjanom se okadi kuća, trpeza i ukućani. Dok svijeća gori gleda se kuda plamen naginje i kako se vosak razliva.

Ako se vosak svijeće razliva po žitu smatra se da će biti dobar rod, na koju stranu se naginje pepeo i plamen smatra se da će ta strana roditi.

Kada se dođe do polovine jela svijeća se ugasi i to tako što se uzme komad česnice, zamoči u vino i onda se tako svijeća izgasi, zatim se taj komad pojede, a svi probaju to vino. Mrve sa trpeze se ne bacaju nego se davaju stoci ili kokoškama.

Na Božić, rano – prije podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namjernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se polaznik.

Polaznik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džarka vatru i govori zdravicu:

“Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica (novca) koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Polaznik simbolično predstavlja one Mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

Domaćica poslije toga posluži polaznika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovjek, koji na Božić, i za cijelu narednu godinu donosi sreću u kuću.

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

100 SELA, 100 OBIČAJA!

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja