Srbi u Dubrovniku imaju dobre i bratske odnose sa rimokatolicima i muslimanima, žive kao i svi ostali građani i pridržavaju se tradicionalnih božićnih običaja, ističe paroh Dubrovački Slavko Zorica.

dubrovnik 8 svjetsko cudo

On već 12 godina služi u hramu Svetog Blagovještenja u Starom gradu u Dubrovniku i zadovoljan je brojnošću dolazaka na službe, napominjući da preovladava starija populacija, ali da ima i omladine.

"Trudimo se da ih sve molitveno i moralno podržavamo, da bismo u ovom svijetu svijetlili kao hrišćani, jer nam je Bog zapovijedio da se - svijetli svjetlost naša pred ljudima, da ljudi vide naša dobra djela i da proslave oca našega, koji je na nebesima“, kaže paroh Srni.
Uoči Božića, paroh Zorica napominje da se Srbi u Dubrovniku raduju i spremaju za praznik, dolaze na službe i zajedno se vesele sa svojim komšijama, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju.

"I pravoslavni i katolici i muslimani pomažu jedni drugima, posjećujemo se i formalno i neformalno, i to je za nas veoma bitno", kaže paroh Slavica i napominje da "ljubav treba širiti i koračati otvorena srca".

Predsjednik Srpskog vijeća grada i Srpskog vijeća Županije dubrovačko-neretvanske Milorad Vukanović, koji šezdeset godina živi u Dubrovniku, zadovoljan je položajem Srba i naglašava da nisu građani drugog reda.

"Ovdje ljude žele da se osjećaju kao građani. To je tradicija Dubrovnika" - kaže Vukanović.

On napominje da Srbi u Dubrovniku nisu zaboravili svoje običaje, da ih se pridržavaju i prenose sa koljena na koljeno.

"Na Badnji dan okitimo kuće bršljanom i hastovinom, priprema se riba i raznovrsna posna jela, idemo u crkvu i sa radošću iščekujemo Božić kada nam dolazi polaznik, rodbina, prijatelji, komšije.." - ističe Vukanović za Srnu.

Iako su 1991. godine i on i supruga Slobodana ostali bez posla, Vukanović kaže da se nisu obeshrabrili već da su snagom i voljom nastavili da se bore, pa sa svojim kćerkama uspjevaju da žive lijepo i u slozi.

Baka Bosiljka Vujović rođena je u Bileći, a već više decenija živi u Dubrovniku.

"Ono što je najvažnije jeste da imam vrlo dobar komšiluk. Takav sigurno nigdje ne postoji", kaže Bosiljka i naglašava da nikada nije imala problema sa svojim sugrađanima.

Crkvenjak Mirko Đurina navodi da se Srbi lijepo slažu sa svima, a da je crkva pravo mjesto sjedinjenja i okupljanja, te da sav teret ulaskom u ovu bogomolju - iščezne.