Put nas je jutros odveo u selo Jasenica Lug, na 25 kilometara od Trebinja. Dočekali su nas Mišo i Joško Vlačić i njihova majka Radojka.

jasenica lug bozic badnji dan (2)

Spemaju se za Božić. U dvorištu porodične kuće za ražanj je pripremljen brav. To se tradicionalno sprema za najradosniji hrišćanski praznik.

Dobri domaćini dočekali su nas sa tek "ispečenom" kafom, rakijom i priganicama.

Ubrzo, iz Trebinja i Herceg-Novog, stigli su gosti. Došli su da uberu bršljana, okite kuće, klance i štale, ali i da jedinim stanovnicima Jasenice čestitaju Badnji dan, sutra Božić i sve dane po Božiću.

U ovim krajevima, pričaju nam seljani, nekada je bila i škola, prodavnica, željeznička stanica, pošta i na desetine stanovnika. A danas samo njih troje. Dođu ponekad i oni koje je put odnio na različite strane svijeta. Zavičaj ne zaboravljaju.

Dok Radojka donosi kafu gostima, brava ispred kuće čuva mačka. I ona se pripitomila na život u Jasenici. A uz staru kuću suši se sir.

jasenica lug bozic badnji dan

Sve se radi u čast rođenja Boga Hrista. A sutra, uz svečanu trpezu, neizostavni su, pored pečenog brava, pršut i sir.

Iako je 21. vijek, u Jasenici nije asfaltiran put. Napuštamo selo, čestitajući našim domaćinima i njihovim gostima Božić, tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi".

jasenica lug bozic badnji dan

jasenica lug bozic badnji dan (2)