NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u božićnoj poslanici da se Srpska pravoslavna crkva moli da u godini koja dolazi bude manje nemira, više mira, manje mržnje, više ljubavi, manje nesloge, više sloge.

patrijarh irinej porucio da nije kaznio vladiku atanasija

"Prizivamo blagoslov Božiji na vas, deco naša duhovna, ma gde da ste u svetu, da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom `Mir Božiji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi`", rekao je patrijarh i poželio blagoslovenu Novu 2015. godinu.

On je u božićnoj poslanici, koju je pročitao u Patrijaršiji SPC u Beogradu, naveo da Hristovo rođenje poziva na povratak iskonskim moralnim vrijednostima, na uzdržanje, cjelomudrenost života mladih, svetinju braka, podvig, post i molitvu.

Srpski patrijarh je istakao da u ovom vremenu u kojem je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života, Bogomladenac svojim rožedstvom poziva ljude na zadobijanje vječne božanske ljubavi, besmrtnog zdravlja i punoće života.

"I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostaju i žive sa svojim svetinjama", naglasio je patrijarh Irinej.

On je podsjetio na mitropolita skopskog Jovana, koji u tamici u Makedoniji nepravedno izdržava kaznu samo zato što se opredijelio za jedinstvo jedne svete saborne i apostolske crkve.

Patrijarh Irinej je dodao da se treba molitveno sjećati svih onih, koji bilo gdje nevino pate i stradaju.

On je naglasio da je porodica osnovna ćelija Crkve Božije i slika Božije Trojične ljubavi, a da se raspada kada ljudi poriču i zaboravljaju Boga ljubavi.

"Što je manje vjere u Boga, što je manje Boga i Božije ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima. Sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu, a sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje", istakao je NJegova svetost.

Patrijarh Irinej je naveo da je po prirodi ljudsko biće stvoreno za ljubav i da mu treba zdrava hrana.

Gubeći pravu ljubav i pravu hranu, patrijarh je naveo da ih čovjek zamjenjuje surogatima i postaje nesposoban da shvati i prihvati vječnu istinu i riječi Boga koji je rekao da je "hljeb života".

"Nije li naše doba ponovo krenulo putem smrti i zamjenjivanja istine Božije laži, putem služenja tvari umjesto tvorcu", upitao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, čovjek je danas u opasnosti više nego ikada da zamijeni Boga satanom, lažnim božanstvom i znanjem, a istinsku ljubav onim što Sveti Jovan Bogovidac naziva "pohot tjelesna i pohot očiju i nadmenost življenja".

"Kada god je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije", rekao je srpski patrijarh.

On kaže da se slavljenje Božića, Boga ljubavi i istinske čovječije ljubavi, kao i svetinje rađanja za vječni život, događa u vremenu čovjekove upotrebe ali i zloupotrebe Božjeg davanja i darova.

On je ukazao da ta zloupotreba neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzroke zla i mnoge bolesti, ugrožava zdravlje i čovjeka i prirode i dovodi do gubljenja smisla života.

"Odbacivanje i gaženje drevnih hrišćanskih i svečovečanskih moralnih osnova života i na njima građenog istinskog ljudskog postojanja i dostojanstva vodi poremećaju same naše prirode i života", naveo je patrijarh Irinej u božićnoj poslanici.