U 101 godini preminula baka Jovanka, koja je živjela u devet država i proživjela tri rata

Autor: Zdravko Šakotić Foto: Zdravko Šakotić
TREBINJELIVE 04. 01. 2015. - 16:09h

HERCEG-NOVI – Nakon kraće bolesti jutros je u 101 godini, u porodičnom domu u Meljinama, preminula Jovanka Murišić, jedan od najstarijih, ako ne i najstariji stanovnik Herceg-Novog i Boke.

U 101 godini preminula baka Jovanka

Baka Jovanka iza sebe je ostavila brojno potomstvo, pet sinova i kćerku, brojnu unučad, praunučad, a doživjela je i čukununučad.

Jovanka Jagoševa Murišić rođena je 1914. godine u porodici Tomašević u selu Kruševice, koje je tada pripadalo trebinjskoj opštini. Bilo je to vrijeme početka Prvog svjetskog rata i vrijeme kada nije bilo djetinjstva, ili tačnije obilježile su ga ratne strahote u kojem je propadalo carstvo, a nastajala nova država.

Baka Jovanka je u svom dugom vijeku živjela u čak devet država, a promijenila je i brojne društvene sisteme i okupacije. Upamtila je brojna društvena uređenja od kapitalizma, fašizma, komunizma i socijalizma do liberalnog kapitalizma.

Uvijek je bila spremna da da savjet šta da se radi, a glavna deviza joj je bila da umjereni rad jača organizam i da nema nekog recepta za dugi život osim rada i zdrave seoske hrane.

Dugo u svom životu prvu i posljednju riječ na sudbonosnim porodičnim savjetovanjima imala je baba Jovanka, prvo u rodu, a potom i u domu.

I u poznom životnom dobu, kada su je godine „pritisnule“, nije „dangubila“. U stotoj godini plela je čarape, a ranije joj ni vez nije bio stran. Bila je obični poznavalac običaja i tradicije i njeni savjeti su bili ne samo korisni njenoj djeci i potomstvu, već i komšijama i mještanima Meljina, gdje je živjela sa sinovima.

Najstarija Novljanka biće sahranjena sutra na porodičnom groblju kod crve svetog Nikole u Kruševicama.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja