Na tridesetak kilometara od Trebinja, u selu Nudo, Dragiša Jovanović napravio je crkvu od košnica, koju je smjestio među 80 pčelinjih društava koja se nalaze na brdu iznad njegove kuće.

dragisa jovanovic crkva od kosnica

Nakon što smo saznali za crkvu, krenuli smo u Nudo. Pravo kod Dragiše i njegove supruge Mirjane. Poslije prelaska državnih granica, uskim putem, po ugaženom snijegu i ledu, automobilom smo stigli nadomak Dragišine kuće. Dalje nismo mogli. Pješke, uz veliki uspon, došli smo na kućni prag porodice Jovanović.

U domu Jovanovića zatekli smo sa osmijehom na licu Dragišu i Mirjanu. Od ranije su nam poznati po čuvenim likerima kojih imaju dvadesetak vrsta, medu i pčelinjim proizvodima. Ipak, ovoga puta došli smo drugim povodom. Zainteresovala nas je "Crkva od košnica!".

Ko prvi put čuje za ovu crkvu rekao bi “nemoguće”, ali vrijedne ruke ovog domaćina i to su uspjele da naprave. Poslije kratkog predaha, izašli smo sa još jednim Dragišinim komšijom na brdo iznad kuće, gdje se nalazi crkva.

Iako još uvijek nije završena, Dragiša nam pojašnjava da je osnovni cilj i motiv njenog pravljenja vjera, blagostanje i dobar rod pčela. Uz dosta uloženog truda i ljubavi, crkvu gradi već nekoliko mjeseci.

"Preostalo je još da se postavi krov od bakra, ofarba i postave kamenčići na prednjoj strani", napominje Dragiša, dok se prisjeća kako je izgradnja krenula.

dragisa jovanovic crkva od kosnica

Pomoć mu je pružio i jedan prijatelj iz Berana, ali, priča nam Dragiša, sve se može kad se hoće, pa će se tako i sa crkve od košnica uskoro čuti zvono.

Prednju stranu krasi zvonik, a zadnju krst. I tu je simbolika, dodaje Dragiša, pokazujući nam urezane prozore i vrata.

Najzanimljivije je bilo kada je crkvu vidio nadležni paroh.

„Došao mi pop za slavu i pita me ’Šta je ovo ispred kuće?’. Kažem mu ja „crkva. Imaš ti svoju parohiju, pa pravim i ja za sebe“, kaže Dragiša.

Pored crkve, Dragiša na porodičnom imanju ima zasađen veliki broj voćki. Tu su trešnje, jabuke, breskve, a valjalo bi još da u ovim krajevima uspijevaju i banane, kroz osmijeh nam kaže Dragiša, objašnjavajući da jedino njih ne može nabaviti u odgovarajućoj količini i kvalitetu, kako bi napravio, u većim količinama, rakiju od banana.

Ipak, uspio je napraviti liker od banane, koji je do sada dobio najviše ocjene na mnogobrojnim sajmovima u regionu. Tu, na veliku sreću ljubitelja likera i rakije, nije kraj njegovim proizvodima. U širokom asortimanu nalaze se likeri i rakije od grožđa, šljive, kajsije, dunje, vrijeska, kruške, pelima, višnje, narandže, limuna, koprive, oraha...

Stanovnici sela Nudo imaju samo riječi hvale za svog kreativnog komšiju. Kažu, u hladnim zimskim danim, najradije svrate kod Dragiše na jednu ljutu. Znaju da je njegova rakija nadaleko poznata, ali i te kako kvalitetna.

dragisa jovanovic crkva od kosnica

Svaka je napravljena po starom receptu, a glavni sastojak svakog likera je med. I tek tu bi mogli započeti priču. Pčelinji proizvodi pravi su mamac za mnogobrojne turiste, a i domaće građane.

Tradicija pravljenja meda u porodici Jovanović traje preko 150 godina. Tako su, priča nam Dragiša, 1914. godine, nakon pokušaja napada na Crnu Goru, Austrougari spalili selo i ubili mu djeda. Spaljena je i kuća sa 300 kilograma voska, prisjeća se očeve priče.

Dok smo razgovarali sa Dragišom, iz „razbacanih“ kuća, tipičnim za ove krajeve, čuje se „Dragiša, kad će struja?“. Zbog nevremena selo je ostalo bez struje, a radnici koji otklanjaju kvarove, na pauzi su svratili do Jovanovića, na jednu "ljutu" od banane.

Na kraju razgovora posebno nam naglašava da su Nudo i njegovi stanovnici oduvijek gravitirali Trebinju, a i za sebe kaže da je Trebinjac, jer najviše vremena provodi u gradu na obalama Trebišnjice, gdje je i zaposlen kao vozač u Osnovnoj školi "Jova Jovanović Zmaj" u Bregovima.

dragisa jovanovic crkva od kosnica

Iz sela nas ispaća sa osmijehom i riječima da ponovo dođemo. A obavezno je, kaže, da gosti ponesu jednu rakiju, po sopstvenom izboru. Mi smo uzeli „Dunju“.

A, ako i vi želite da probate kvalitetnu rakiju, liker, med ili neki drugi pčelinji proizvod, preporučujemo vam Dragišine proizvode.

Pogledajte i video prilog iz Centralnih ATV vijesti, novinara Ane Bokonjić Buha.
[embed]

[/embed]