Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima leda i ugaženog snijega, a niska temperatura usporava djelovanje posipnog materijala, saopšteno je iz republičkog Auto-moto saveza.

Foca-put-pod-snijegom

Otežano se saobraća na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

Poledice ima i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, a učestali su i odroni.

Jak vjetar u višim predjelima stvara snježne nanose, što dodatno otežava odvijanje saobraćaja.

Vjetra ima u zapadnim i jugozapadnim krajevima gdje stvara nanose snijega.

Posebno otežano saobraća se na dionici magistralnog puta Posušje - Tomislavgrad - Šuica.

Zbog visokih smetova snijega i dalje je neprohodan regionalni put Ulog-Klanci, preko prevoja Morine, u dužini od 20 kilometara.

Dionica regionalnog puta Mihalji - Blidinje otvorena je za putnička vozila, dok je za teretna vozila i autobuse dalje zabranjen saobraćaj.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niske temperature usporavaju i ponegdje onemogućavaju djelovanje posipnih materijala.

Na svim putnim pravcima vozačima se savjetuje da budu veoma oprezni i vožnju prilagode stanju i uslovima na putu.

Iz AMS podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna i da je neophodna zbog loših vremenskih uslova. Povodom Nove godine sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

U Republici Srpskoj u toku je kampanja pod nazivom "Stop alkoholu na točkovima" čiji je cilj da se smanji broj vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola i tako poveća nivo saobraćajne bezbjednosti.