"Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ u 2014. godini ostvarila je dobre proizvodne rezultate, prebacila plan proizvodnje električne energije i smanjila distributivne gubitke, rekao je danas izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić. elektroprivreda rs

Šupić je naveo da je proizvedeno 5.655 gigavat-časova električne energije, što je za 40 gigavat-časova više od plana, a distributivni gubici svedeni su na nivo od 12 odsto, što je jedan odsto niže od onog koje je priznao regulator.

On je podsjetio da su 2001. godine distributivni gubici bili čak 26 odsto.

"U ovoj godini preduzeća u sastavu ERS-a podijelila su 5.041.000 KM na ime donacija, što pokazuje da smo uz, organizovanost, bili i solidarni", rekao je Šupić na novogodišnjem prijemu za novinare u Trebinju.

On je podsjetio da je "Elektroprivreda" ove godine imala odliv od oko 70 miliona KM, napominjući da je u martu uplatila 27.522.000 KM dividende Vladi Republike Srpske, nakon čega su tri Hidroelektrane kupile 40 miliona KM obveznica.

Šupić je istakao da je "Elektroprivreda" tokom godine, kada je Republiku Srpsku zadesila elementarna nepogoda, imala 68 miliona KM direktne i indirektne štete, ali da je, uprkos tome, pokazala koliko je organizovan, moćan i solidaran sistem.

"LJude, čamce, opremu i sve što je bilo potrebno stavili smo na raspolaganje gdje je bilo neophodno, a nije izostala ni finansijska pomoć", naglasio je Šupić.

On je podsjetio da su proizvodna preduzeća donirala pet miliona maraka za tri ugrožena distributivna preduzeća, a da su u Fond solidarnosti sva proizvodna preduzeća i "Elektro-Krajina" uplatili po 100.000 KM, a "Elektrodistribucija" Pale i "Elektro-Hercegovina" po 50.000 KM.

Šupić je napomenuo da su se i radnici odrekli jedne dnevnice, te da ove godine nisu održane ni tradicionalne radničke sportske igre, a sredstva za te namjene data su kao pomoć radnicima u "Elektro-Doboju", "Elektro-Krajini" i "Elektro-Bijeljini".