Organizovanje produženog boravka za učenike nižih razreda u Osnovnoj školi "Jova Jovanović Zmaj" u Trebinju pokazalo se veoma opravdanim, ali zbog nedostatka prostora ne može se svim roditeljima izaći u susret, rekao je Srni direktor škole Darko Jegdić.

os jova jovanovic zmaj djeca produzeni boravak

On je podsjetio da je trenutno u produženi boravak upisano 62 djece od prvog do trećeg razreda, te izrazio nadu da će se u narednom periodu iznaći mogućnosti da prošire kapacitete da bi mogli da se upišu svi zainteresovani.

Jegdić je podsjetio da je boravak počeo da funkcioniše 13. oktobra i dodao da u početku nisu očekivali toliku zainteresovanost, ali da se pokazalo da su roditelji shvatili da njihova djeca na ovakav način, osim učenja i igranja, imaju i siguran boravak prije i posle nastave.

Profesori razredne nastave u produženom boravku Nada Brnjoš i Maja Šutić kažu da je organizacija djece na nivo, da su disciplinovani, te da svi zajedno nastoje da boravak učine što kvalitetnijim i zanimljivijim.

"Iako nije po programu da radimo zadaću to činimo da bi im olakšali rad kod kuća, ali pripremamo ih i za kontrolne, organizujemo slobodne aktivnosti, pripremamo ih za priredbe, a imamo i likovne i muzičke radionice, te sportske aktivnosti", kažu ove profesorice i dodaju da je najviše prvačića - njih 30.

Pedagog Melanija Ivelja ističe da je najbitnije da su svi zadovoljni i djeca i njihovi roditelji, te da sve funkcioniše besprekorno.

"Umjesto da posle i prije škole djeca budu ispred zgrade i na ulici, mnogo je kvalitetnije i sigurnije da to vrijeme provode u produženom boravku", kaže Ivelja i dodaje da su djeca veoma srećna jer mogu da se druže i zabave bez stroge kontrole kao što je slučaj na redovnoj nastavi", naglašava Ivelja.

Produženi boravak traje od 7.00 do 16.00 časova i prostorije su namjenski rađene u posebnom dijelu zgrade.

os jova jovanovic zmaj djeca produzeni boravak

Da bi polaznicima produženog boravka uveselili novogodišnje praznike menadžment škole je uz pomoć donatora danas mališanima podijelio paketiće i organizovao priredbu.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" je prva u Istočnoj Hercegovini koja je organizovala produženi boravak, a prvi put od postanka ove najbrojnije škole u Republici Srpskoj izradila je i kalendar sa forografijama svih razreda i zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi.